Feature

Christian Hylse: ”Så ska Blekinge få vinter-OS 2030”

Ortsdatering Artikeln publicerades

Ingenting slår vinter-OS när det gäller sport.

Därför måste vi nu ta upp kampen igen.

Blekinge ska arrangera vinterolympiaden 2030.

Gubben är gammal då. 59 år. Men spelar noll, komma noll roll för 60 är det nya 25. Har jag hört. Och när nu Landskronasonen Patrick Ekwall inofficiellt lobbat för ett vinter-OS i Blekinge så är det bara till att valla pjäxorna, plocka fram astmasprejet och kavla upp ärmar och byxben och börja jobba.

Ekwall skriver i ett längre blogginlägg att Pyeongchang inte finns. Alltså det finns ingen stad som heter så. I stället handlar det om region i Sydkorea. Och där kommer Blekinge in.

”Det är lite som att OS arrangerades av Blekinge med hockey i Karlskrona, alpint i Karlshamn, bob och rodel i Asarum, curling i Saxemara, skicross vid en kulle bakom ”Chippens” sommarresidens i Hällevik.”

Vi, i den tyvärr alltför vilande och synnerligen ideella föreningen, TWOTBIAFOS (The Winter Olympics To Blekinge In A Future Or So), vädrar åter frisk morgonluft. Det är upp till kamp igen, hälsar vår sekreterare, en man från Kallinge som numera är fastighetsvärd i Jesus Kristus namn.

Jag skrev om detta redan för fyra år sedan.

Inte mycket har hänt, mer än att drömmen lever till dagen vi trillar av pallen och packas in i låda tre meter under marken.

Däremot köper jag inte riktigt Ekwalls idé om curling i Saxemara. Möjligtvis boule, om nu det är en olympisk vintergren lagom till 2030.

Jag har tidigare lanserat ett Blekinge-OS som det lilla, miljövänliga alternativet - ett ”tillbaka till rötterna”-OS. En hyllning till Chamonix 1924. Vi skulle, utan att blanda in olympiska kommitténs glänsande, lätt överjästa guldgubbar, plocka bort ett antal sporter. Som snowboard och skicross och allt vad det heter. Vi har helt enkelt inga pengar till dylika ramper.

Däremot skulle vi bygga en olympisk by på vidsträckt ängsmark utanför Bräkne-Hoby, precis mitt i länet. Karlsnäsgården skulle bli The Olympic Ski Arena och de alpina tävlingarna kan delas mellan Vinterberget i Olofström, Rödebybacken och natursköna Lönnamohagen i Kalleberga, norr om Kallinge.

Hockeyarenor finns det gott om. NKT Arena får ta godbitarna och Jössarinken i Mörrum och Soft Center Arena i Kallinge får plocka resten, matcher mellan Norge och Japan, exempelvis.

Ett stort problem, som Region Blekinge får tacklas med, blir skridskoarenan. För trots att skolorna år efter år tvingar barnen att åka skridskor, trots att ingen egentligen vill, så har Sverige blivit ett u-land när det gäller skridskoframgångar. Därför finns inga arenor värda namnen.

Vi har bandyarenan Lugnevi i Ronneby. Med några spadar och djupa andetag skulle denna isarena lätt förlängas med delar av norra Härstorpsjön. Sedan får vi bara hoppas att den mörka bistra sjöisen verkligen bär.

Men hallå, ett OS kostar pengar, gastar alla skeptiska gaphalsar.

Ja. Och nej.

TV-bolagen skyfflar in slantar. Dessutom skulle vår olympiad bli den billigaste i världshistorien. Hur då? Jo, vi har många arbetsvilliga i Blekinge. Människor som gärna jobbar häcken av sig för att vara en del av en olympiad. Belöningen blir fri entré till skidskyttestafetterna mellan Karlsnäs och Ettebro. Eller till kvalheaten av den nya paradgrenen ”Vild vinterkajak” som äger rum i Mörrumsån.

Bara fantasin sätter gränser.

Allt är möjligt. Ingenting är omöjligt, som Gunde Svan brukar säga.

Två bekymmer kvarstår.

1. Övertyga blekingeborna om vikten av ett vinter-OS.

2. Byta namn på vår intresseförening.

TWOTBIAFOS är ingen höjdare.