VW-chefen Ferdinand Piëch har avlidit

Ekonomi Artikeln publicerades
Ferdinand Piëch tillsammans med hustrun Ursula. Bild från 2014.
Foto: Armin Weigel
Ferdinand Piëch tillsammans med hustrun Ursula. Bild från 2014.

Den tidigare Volkswagenchefen Ferdinand Piëch har avlidit, 82 år gammal, meddelar hustrun Ursula Piëch.

Enligt tyska medier avled Piëch på ett sjukhus i Rosenheim i söndags kväll. Dit hade han förts dit efter att ha kollapsat under ett restaurangbesök.

Piëch var VW-vd 1993–2002 och gick i spetsen för bolagets globala expansion. Han var bolagets styrelseordförande fram till 2015, och avgick i samband med "dieselgate" då VW ertappades med att ha manipulerat utsläppsnivåer i miljontals dieselfordon. Piëch har hävdat att företagets chefer, inklusive dåvarande vd:n Martin Winterkorn, kände till utsläppsfusket tidigare än vad de har erkänt.

Piëch var barnbarn till Porsches grundare Ferdinand Porsche och han inledde karriären hos just Porsche i början av 1960-talet. 1972 bytte han till Audi som han blev chef över 1988 och fem år senare tog han över rodret för hela VW-koncernen.

Under 2017 sålde Ferdinand Piëch merparten av sin andel i Volkswagens moderföretag Porsche SE till andra familjemedlemmar i släkten Porsche-Piëch – värt motsvarande omkring en miljard euro.

(TT-AFP)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.