"Viktigt att vara snäll mot sig själv"

Grattis Artikeln publicerades
Radio- och tv-profilen Farah Abadi fyller 30 år.
Foto:Björn Lindgren /TT
Radio- och tv-profilen Farah Abadi fyller 30 år.

Medieprofilen Farah Abadi har aldrig planerat sin framgångsrika karriär. Däremot har hon vågat ta sig an skrämmande utmaningar. Filosofin bakom modet är att vara skonsam med självkritiken, även om allt inte blir exakt som hon har tänkt sig.

30-åriga Farah Abadi har hunnit med en hel del som radio- och tv-profil. För några veckor sedan var hon en av programledarna för "Musikhjälpen", som sändes direkt i SVT Play och P3. Under sina fem år på Sveriges Radio har hon programlett flera underhållningsprogram och även haft ett eget program i P3. De senaste två åren har hon lett "Relationsradion i P3" tillsammans med Oscar Zia och Jonatan Unge.

– Det hade jag aldrig trott! Ibland undrar jag om det verkligen händer mig. Samtidigt är jag väldigt stolt. Den röda tråden i allt jag gör är människor. Jag är jättenyfiken på hur folk fungerar och vad som driver dem, säger hon hemma i Malmö i svärfars kök med vidunderlig utsikt över Öresundsbron.

Någon karriärplanering har hon aldrig ägnat sig åt.

– Min producent kallar mig “tjejen utan ambitioner”. Jag gör helt enkelt det bästa jag kan och gör bara det som är roligt och det jag vill göra.

Med andra ord, hon kastar sig huvudstupa över nya utmaningar som kan skrämma slag på de flesta. Uppenbarligen även på henne själv.

– Jag upplever jättestor rädsla inför nya utmaningar och ångrar mig alltid dagen innan jag ska utföra dem. Men för två år sedan lovade jag mig själv att alltid säga mer ja än nej – trots att det kan kännas läskigt. Även om jag blir jättenervös de första fem minuterna går det över. Och för varje gång blir det lättare.

Filosofin bakom modet är att vara skonsam mot sig själv.

– Det är inte hela världen om man inte alltid lyckats göra bra ifrån sig. Nästa gång blir det bättre. Man ska inte döma sig själv så hårt. Det är viktigt att vara snäll mot sig själv. Man måste vara sin bästa kompis. Man lever ju med sig själv resten av livet.

Uppväxten med mamma, pappa och tre yngre systrar i ett miljonprogramsområde i Landskrona var nyttig på flera sätt, framhåller hon. Hon lärde sig att dela lika på allt och visade sig vara en naturlig ledare, den som styrde och ställde.

Men framtidsplaner hade hon inte. Hon läste samhällsprogrammet på gymnasiet och därefter kommunikation i Jönköping. Sedan såg hon att Sveriges Radio i Malmö sökte programledare till radioprogrammet “Din Gata” och en dag för drygt fem år sedan befann hon sig tillsammans med nio konkurrenter på test hos SR. Var och en fick underhålla så gott man förmådde i en minut. Medan de andra tog upp resor eller sport växte en beslutsamhet hos henne. Hon skulle särskilja sig, tala om något annat.

– Jag pratade om att tjejer inte kan gå och bajsa när de inte är hemma.

Så snart dessa avgörande 60 sekunder i radion var över pockade ångesten på.

– Nu har jag sumpat min chans, nu är det kört.

Men snart hörde radion av sig. Hon fick jobbet!

– Det var det största som hänt mig! Även med tanke på att jag sedan dess har fått många riksuppdrag. Det var som en dröm – ett jobb på Sveriges Radio!

Vad fick radion att falla för dig?

– Jag hoppas att det är för att jag är underhållande och bra på att dela med mig även av pinsamma saker. Jag tycker om att prata!

På utvecklingssamtalen brukade läraren beskärma sig just över snacksaligheten hos denna i övrigt duktiga elev.

– De tyckte att jag tog för mycket plats. Själv tyckte jag att jag tog lagom med plats och att alla andra elever tog för lite plats. Fast som vuxen förstår jag att inte alla har behov av att prata och ta plats.

Hur är du som person?

– Jag är oftast glad. Jag är väldigt bestämd och kan vara envis ibland. Ofta tycker jag att jag har rätt – jag vet att det är en egenskap som kan ge problem. Det kan vara jobbigt för mig att bli överbevisad.

Det allra största som hänt henne som person inträffade för knappt två månader sedan. Farah Abadi blev mamma! Lille pojken befinner sig med pappa i vardagsrummet bredvid.

– Det är så stort, jag har inte landat i det än. Jag kommer att växa med ansvaret och göra honom till en bra person. Jag vill att han ska växa upp i en värld där alla är snälla mot varandra.

Fakta

Farah Abadi

Fyller: 30 år den 18 januari 2018.

Gör: Programledare.

Familj: “Jättestor familj. Föräldrar, svärföräldrar, systrar, systerbarn, sambo och en nyfödd son.

Bor: Malmö.

Så firar hon sin födelsedag: “Jag vill bli firad jättemycket! Födelsedagen är till och med viktigare än jul för mig, den är bara min dag.”

Önskar i present: “ Ända sedan jag födde har jag bara ätit snabbmakaroner och fryspizza. Jag vill ha god mat på restaurang!”

Om att fylla 30: “Det känns jättebra! Jag har aldrig varit snyggare, mått bättre och haft så mycket pengar i hela mitt liv.”

Fritidsintressen: “Jag borde säga träffa kompisar och träna, men i ärlighetens namn så gillar jag att kolla serier på tv och äta chips. Med barnet blir det nog inte av lika mycket.”

Relationstips: "Hur man väcker kärlek hos en motvillig person? Många lyssnare undrar det. Jag brukar säga att livet är för kort, lägg inte ner för mycket möda. Gå vidare.”

Visa mer...