Valliens liv är i perfekt balans

Grattis Artikeln publicerades
Glaskonstnären Bertil Vallien fyller 80 år.
Foto:Suvad Mrkonjic
Glaskonstnären Bertil Vallien fyller 80 år.

Han är en av glaskonstens mästare. Men Bertil Vallien har aldrig släppt kontakten med den dagliga produktionen vid bruket. Nu, vid 80, är han lika efterfrågad som någonsin.

– Det ser ut som om livet skulle börja nu, säger Bertil Vallien och skrattar lite.

Han syftar på den nystart som glasbranschen har fått och som även påverkar hans situation. Efter en tung tid för den småländska glasbruksindustrin har det blivit full rusch i ugnarna igen. Framtidstron föder arbetsglädje, och den genomsyrar Kosta Boda där Vallien har sin ateljé.

Han har varit knuten till Kosta sedan 1960-talet, efter examen på Konstfack och ett par år som keramikformgivare i Los Angeles. Frilanskontraktet säger att han ska arbeta sex månader om året med formgivning av kommersiella produkter för bruket. Övrig tid får han ägna åt sitt konstnärsskap med tillgång till glashyttor och yrkesskickligt folk som kan assistera i hans projekt.

Han beskriver det som en ”kamp” mellan två helt olika roller, den fria konstnären som använder materialen för att uttrycka något personligt, och formgivaren som skapar för konsumtion av många. Men även om han hade varit ekonomiskt fri att enbart gå upp i sitt skapande, så hade han nog inte avstått från arbetet i industrin.

– Jag tror att jag har hittat en ganska perfekt balans där. Den ensamheten det skulle innebära att bara jobba i min ateljé – jag skulle nog sakna samarbete med andra människor.

Bertil Vallien växte inte upp i någon konstnärlig miljö men fick kanske i alla fall med sig ett gäng frågor att tampas med i konsten. Hemmet var frireligiöst. Hans mor tog hand om de sju barnen, hans far drev målarfirma i Stockholm men hans passion var att leda en liten utbrytarförsamling ur Pingstkyrkan.

– Att växa upp med att vara rädd för att brinna i helvetet, eller att allt som var roligt var synd, det sätter sina spår. Det är inget jag går runt och tänker på, däremot tycker många människor att det finns en sakral känsla i en del saker jag gör som kanske bär avtryck av den här barndomen.

Även om han säger sig ha lämnat barndomshemmet ”med förskräckelse” så torde pappa predikanten vara nöjd i sin himmel, eftersom sonen sedermera fick prestigeuppdraget att göra ett altarskåp till Växjö domkyrka.

Bertil Vallien kallar sig egentligen konstnär utan prefixet glas, eftersom han ofta arbetar med olika material. Ett av hans senare verk är ett exempel på det. "The Passage" är ett fartyg i glas som är lastat med olika metaforer och som flyter över ett landskap av järn på väg mot okända världar. Ett galleri i USA, där han har sin huvudsakliga marknad, köpte båten för ett år sedan och kallade den för The One Million Dollar Boat (vilket syftar på vad den är värderad till).

Nyligen såldes den till Flint Institute of Arts i Michigan, där Bertil Vallien just har varit på invigningen, för att presentera sitt verk.

– För mig har båten varit vad duken är för en målare. Med den kan man uttrycka många historier, och båtformen är en arketyp som alla människor på något vis reagerar på. Fantasi skapas när man ser en båt: den är på väg någonstans, och det enda som skyddar innehållet mot katastrofen är den tunna huden som utgör skrovet.

Han bor och lever med sin hustru sedan Konstfackstiden, Ulrica Hydman-Vallien, i de småländska skogarna inte långt från Kosta. Två konstnärer, mycket olika varandra till både person och konstnärligt uttryckssätt, men med ett ständigt pågående samtal. Och deras skillnader gör samtalet både levande och spännande.

– Ulrica är min absolut mest fruktade och uppriktiga kritiker. Det är lätt att berömma människor, det är lätt att vara positiv. Men Ulrica är alltid uppriktig, och det försöker jag också vara mot henne. Det gör att det blir en bra dialog. Hon är en argsint och härlig kvinna.

Fakta

Bertil Vallien

Fyller: 80 år den 17 januari 2018.

Gör: Konstnär och formgivare, mångfaldigt internationellt prisbelönt och representerad på många av världens mest prestigefyllda museer. Har undervisat på bland annat Konstfack och Pilchuck Glass Center i USA.

Aktuell: Med utställningen ”Under ytan” på Spritmuseum i Stockholm (tom 1/4)

Bor: Eriksmåla i Småland.

Familj: Hustrun Ulrica Hydman-Vallien. Två söner, Hampus och Markus, sex barnbarn.

Så firar jag födelsedagen: "Det senaste budet är att vi flyr fältet tillsammans. Ulrika fyller ju nämligen några månader senare, lika mycket. Vi har inte bestämt det än."

Om att fylla 80: "Det är ju inget kul precis. Framför allt inte när man får det påpekat hela tiden. En del människor tittar på en och säger, 'oj vad du ser pigg ut', ungefär som när man klappar små barn på huvudet och säger, 'vad du har vuxit lilla vän'. Nu börjar man klappa mig på huvudet och säga, ’lever du fortfarande?’"

Så rensar jag tankarna: "Cyklar i skogen."

Senaste kulturupplevelse: ”’Kafka på stranden’, av en japansk författare som borde ha fått Nobelpriset, Haruki Murakami.”

Visa mer...