Uno Hjortblad

Barnen Artikeln publicerades

Vår pappa Uno Hjortblad, Ronneby, har lämnat oss i en ålder av 93 år.

Uno föddes och växte upp i Majorna i Göteborg. Efter realexamen fick Uno arbete på kontoret på Carnegie Porterbryggeri och där kom han senare att övergå till att arbeta som inköpare av råvaror till öltillverkningen och så småningom också med försäljning. 1954 gifte han sig med Marianne och de fick tillsammans tre barn, Pelle, Anna och Nils. Familjen flyttade till Blekinge 1968 där Uno blev distriktschef på Pripps. Under de första åren då också som chef för bryggeriet på Tyska Bryggaregården. Uno arbetade på Pripps fram till sin pensionering 1984.

Ett av Unos stora intressen var idrott. I yngre år var han aktiv i friidrottsklubben Vikingen i Göteborg där hans bästa grenar var korta distanser, längdhopp och tresteg. Under tiden i Göteborg gjorde Uno många resor till svenska fjällen som reseledare för skolklasser. Resorna gick bland annat till Ramundberget, Åre och Storlien. Uno arbetade då både som ledare och skidinstruktör så väl i slalombacken som på turer på kalfjället.

Uno har under åren i Blekinge varit verksam i Rotary i Ronneby, bland annat några år som president. Den viktigaste insatsen inom Rotary gjorde Uno genom de många hjälpsändningar till Polen med sjukvårdsutrustning mm som han har ledde på 90-talet. Den insamlade utrustningen kom till nytta för handikappade och sjuka barn.

Ett stort intresse som Uno hade i hela livet och som han behöll långt upp i åren är intresset för att resa. Tillsammans med hustrun Marianne gjorde han många resor, främst i norra Europa. Uno ordnade också ett flertal resor för så väl företag som föreningar. Långt in i 80-årsåldern gjorde Uno också längre resor, bland annat till Brasilien och Costa Rica. Sin sista resa gjorde han här om året med dottern och ett barnbarn till en familj i Österrike som varit vänner till familjen sedan början av 60-talet.

De sista åren i livet bodde Uno på äldreboendet Ågårdsbo i Ronneby där han blev väl omhändertagen och trivdes från första dagen. Vår far har nu lämnat oss men kvar finns en massa härliga och glada minnen. Inte bara av en far utan även av en pigg och glad morfar och farfar till fyra barnbarn.