Till minne av Rune Nilsson

Familj Artikeln publicerades

Rune föddes i Elsebråne Asarum 1928 och växte upp i ett småbrukarhem med föräldrar och syster. Sexårig folkskola och därefter ut i arbetslivet. I Karlshamn fick han arbete i Gustav Ohlssons speceriaffär där han stannade något år, men han ville pröva sina vingar och äventyret hägrade.

År 1948 såg han en annons i en Stockholmstidning där de sökte en medarbetare över sommaren till en handelsbod ute på ön Tranholmen i Stockholms skärgård. Han sökte och fick platsen och när sommaren var slut blev han rekommenderad av affärsinnehavaren till en plats inne i Stockholm.

Arvid Nordquists affär låg på Birger Jarslgatan och detta var Stockholms finaste affär där de så kallade förnäma handlade det vill säga skådespelare, författare och kungligheter. Han började sin bana längst ner på stegen, men de förstod att här hade de verkligen fått tag i en plikttrogen, lojal och hederlig ung man som så småningom placerades i affären där det bugades och fjäskades för kunderna. Åren gick och i mitten på 1950-talet blev han föreståndare för affären.

I början på 1970-talet ville han prova nya utmaningar i firman. En tjänst blev ledig som försäljare till hotell och restauranger i södra Sverige av Arvid Nordquists produkter. Rune och Stina hade träffats tidigt i ungdomsåren och Stina hade troget följt med Rune till Stockholm de gifte sig och familjen utökades senare med tre söner.

Efter den nya arbetssituationen flyttade familjen nu till Karlshamn där Rune hade sin utgångspunkt när han reste i sitt arbete. På föräldrahemmets mark i Elsebråne byggde de sig en sommarstuga och när han gick i pension kunde han ägna sig åt sina fritidsintressen som var trädgårdsarbete, fiske och snickeri.

Rune hade genom åren många intressanta episoder att berätta om och han hade träffat flera av 1950-60 talets så kallade kändisar. Evert Taube var en av dem som kom in i affären och ville ha sin favör eftersom han råkade var släkt med någon i den Nordquistska familjen. Även sonen Sven-Bertil Taube hade anknytning till firman eftersom han feriearbetade där.

Drottning Louise besökte ibland affären och kom som en enkel liten dam. Erik Bullen Berglund var en av Runes kunder. Bullen var inte bara skådespelare han var också en duktig kock och Rune fick en kokbok som Bullen hade skrivit och signerat.

En kväll efter stängningsdags, Rune var ensam kvar i affären skulle precis låsa och gå när telefonen ringde. Samtalet kom från slottet och personen presenterade sig som kungen. Han undrade om någon kunde komma förbi med en kartong ostron. Ja, Rune lovade det, men samtidigt tänkte han kunde det vara ett skämt, men sagt och gjort han ordnade med ostronkartongen och körde till slottet och presenterade sig för vakten och kom igenom. Ringde på och där stod han Sveriges konung Gustav VI Adolf som tog emot paketet och tackade så mycket för besväret och vänligheten.

Rune gjorde flera utlandsresor för firman bland annat till Frankrike och England för att informeras om nya varor och delikatesser, många gånger var firman den första i Sverige att saluföra numera kända varumärken.

Att arbeta i en sådan ovanlig miljö påverkade säkert på sitt sätt, men Rune behöll sin identitet som den enkle Blekingepojke han alltid var. Rune var en vänfast person med många vänner som uppskattade hans omtanke och givmildhet.

Sista dagen den 30 juli körde sin bil till affär och apotek och gjorde sina inköp. En liten pratstund med grannarna innan det var dags för lunchbestyr. Att vila och sova ett par timmar efter maten brukade han göra och så även den sista dagen av sitt liv. Tänk att vid sin vana trogen få somna in i sin egen säng och få ett fint slut till en mycket fin man.

Tack Rune för alla fina stunder vi haft hos dej och Stina. Saknaden är stor, men vi bevarar ljusa minnen i våra hjärtan.

Din kusin Kerstin Inga-Britt Hansson