Skådespelaren Roland Janson är död

Nöje Artikeln publicerades
Roland Janson har gått ur tiden.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Roland Janson har gått ur tiden.

Skådespelaren Roland Janson, mest känd som Gösta i "Sällskapsresan", har gått bort, skriver Göteborgs-Posten. Han dog på tisdagsmorgonen efter en tids sjukdom.

Rollerna i "Sällskapsresan och "Jönssonligan på Mallorca" gjorde göteborgaren folkkär. Han syns också i bland annat filmen "Lyftet" och i tv-serien "Rederiet".

– En fantastisk gubbe, nu blev vi fattigare i Göteborg, säger filmregissören Pontus Hjorthén till Göteborgs-Posten. Hans far Carl-Ivar Nilsson var vän och kollega till Roland Janson.

Förutom filmrollerna spelade Roland Janson teater, på både Folkteatern i Göteborg och på Dramaten i Stockholm. Han var dessutom dramatiker och skildrade då framför allt Göteborgs sociala miljöer med bitsk humor. Han debuterade 1980 med "Bänken" och skrev bland annat också "Muggen" och "Banditen".

– "Bänken" är helt otrolig, hur han vänder på perspektiven där de som är längst ned inser hur hela samhället i själva verket är uppbyggt kring dem, säger Pontus Hjorthén.

Roland Janson hade ett stort samhällsengagemang och innan skådespelarkarriären tog fart arbetade han bland annat som verkstadsarbetare.

Skådespelaren Claes Malmberg säger till tidningen att Roland Janson i sina pjäser gav röst åt de mest utsatta.

– Han var ingen fin-i-kanten-person, utan nådde folk som annars inte gick på teatern. På så sätt betydde han mycket för Teatersverige, och borde fått ta större plats där. Människor borde lyssnat mer på honom.

Roland Janson blev 80 år. (TT)

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.