"Nu vill jag bara vara normal"

Grattis Artikeln publicerades
Artisten och låtskrivaren Josefine Jinder fyller 30 år. Samtidigt lägger hon artistprojektet Little Jinder åt sidan.
Foto:Frida Vega Salomonssen
Artisten och låtskrivaren Josefine Jinder fyller 30 år. Samtidigt lägger hon artistprojektet Little Jinder åt sidan.

Med en ny skiva säger hon hej då till artistprojektet Little Jinder. Vid 30 vill Josefine Jinder lämna ungdomsromantiken bakom sig och ta ett steg vidare i livet.

”Hejdå” är arbetsnamnet på Josefine Jinders kommande skiva. Men det är inte musiken hon tar adjö av, utan själva artistprojektet Little Jinder. Det har dominerat hennes liv i ett decennium, sedan hon gav ut sin första ep på det amerikanska indiebolaget Trouble & Bass 2008.

Då hade hon redan studerat ljudteknik i England, på Paul McCartneys skola Liverpool Institute for Performing Arts. Från början var det främst teknik och produktion hon var intresserad av.

– Jag har alltid varit rätt tekniskt lagd, så jag började klippa ihop mina egna ljudlandskap i datorn. Och på så sätt blev jag intresserad av elektronisk musik, ganska nördigt, och av musikproduktion framför allt.

Allt handlade om lusten att göra musik som hon själv gillade. Grunden till hennes musikintresse var mer skapandet än samlandet. Något särskilt musikfyllt hem kommer inte Josefine Jinder ifrån. Tvärt emot vad man kan tro, med tanke på att mamma är Åsa Jinder, nyckelharpspelare och Sveriges genom tiderna yngsta riksspeleman.

– För min morsa var det så mycket hennes jobb att hon aldrig spelade någon musik hemma, säger Josefine. Jag fick inte med mig någon sådan där "fin musiksmak" hemifrån, typ: "Åh, det här är min pappas gamla skivsamling". Det fick jag hitta till själv senare i livet.

Under uppväxten var Jinders absoluta favoritskiva Michael Jacksons ”Bad”. Men hon lyssnade också på Kate Bush och Goldfrapp, några av få kvinnliga artister som var kända för att själva skriva och producera musik. Bland svenska artister kan Josefine inte komma på en enda kvinnlig förebild.

Det var också när hon själv bestämde sig för att skriva elektronisk musik på svenska som hon fick sitt egentliga genombrott. Det är många som har hyllat hennes texter som personliga, kaxiga, med en känsla för orden och en svärta som verkar ärlig. Det har blivit flera bejublade skivor, turnéer, tv-framträdanden i till exempel ”Så mycket bättre” och dokumentärserien ”Krunegård och Jinder på turné”.

Hon har också gjort sig känd som en kompromisslös och frispråkig artist, som retar upp många genom att säga vad hon tycker och skämta rått och spontant i intervjuer (vilket hon har börjat tona ner, eftersom hon inte orkar med ilskan det väcker). Men för många är hon också en förebild, i egenskap av en ung kvinnlig artist med konstnärlig kontroll och integritet. Vilket hon såg som självklart, tills hon började lära känna branschen och andra artister bättre.

– Då förstod man vilket maskineri det var och hur många människor som är inblandade. Där sitter skivbolaget, managers, låtskrivare och producenter och tycker saker, och man inser – gud, hur många procent av den här artisten ÄR verkligen den här artisten?! Kanske en procent. Jag är fan hundra procent av min produkt.

Kompromisslösheten är inte gratis, och hon har fått lära sig att säga nej och vara hård.

– Jag har verkligen en konstnärlig vision, och det vill jag att musiker och artister ska ha. Det är viktigt för mig att man har något att säga, att man känner något på riktigt, att man porträtterar något verkligt, något upplevt.

Nu spelar Josefine Jinder in sitt fjärde studioalbum, av allt att döma det sista under sitt alias Little Jinder. Ett musikprojekt hon beskriver som ungdomsromantiskt och nära sammankopplat med en extrovert och sökande livsstil som hon känner sig färdig med.

– Jag har verkligen försökt leva fullt ut och träffat sjukt många människor. Jag har gjort och upplevt mycket grejer, nu är jag trött, jag vill bara vara normal. Och då måste man lämna något bakom sig.

Visst är det en livskris, säger hon. Hon har ett behov av att gå vidare. Medan hon helt har gått upp i sin musik har jämnåriga stadgat sig, skaffat jobb och familj. När 30-årskrisen slår till undrar hon om hon har ”missat hela livet” genom att vara så uppslukad av sin konst. Samtidigt vet hon att hon aldrig kommer att sluta med musiken. Och självklart går även självtvivlen och funderingarna in i nya skivan, som blir klar till hösten.

– Det är en mycket större produktion, mycket allvarligare texter, och större och fetare sound. Det låter som framtid. Folk kommer att fatta om tio år. Jag tror att jag är före alla, haha. Inga problem med självförtroendet i alla fall, säger Josefine Jinder.

Fakta

Josefine Jinder

Fyller: 30 år den 20 februari 2018.

Gör: Artist, låtskrivare och producent.

Bor: På Ringvägen, "bästa vägen", Stockholm.

Familj: Singel.

Så firar jag födelsedagen: "Med stor fest i Ingmar Bergmans gamla matsal på Dramaten."

Om att fylla 30: "Folk lever sina liv med familjer och jobb, och det gör inte jag. Det är som att man förväntas ha en kris, och då får man det. Det ligger så många värderingar i 30. Som jag inte har tagit hänsyn till, uppenbarligen, för hade jag velat så hade jag väl kunnat skaka fram det där familjelivet."

Favorithemmasyssla: ”Sover, skriver, och försöker hålla liv i döda växter.”

Så rensar jag tankarna: ”Med min PT Stefan och med bikramyoga.”

Stör mig på: ”Allt och alla, jämt.”

Visa mer...