"Mitt mål är att få folk att samarbeta"

Grattis Artikeln publicerades
Nisti Stêrk, svensk-kurdisk komiker och skådespelare, fyller 40 år den 29 oktober.
Foto:Alexander Larsson Vierth/TT
Nisti Stêrk, svensk-kurdisk komiker och skådespelare, fyller 40 år den 29 oktober.

Nisti Stêrk är skådespelaren som även är komiker, författare, programledare och filmfestivalchef. Oavsett vad hon gör är målet att föra samman människor och göra världen lite bättre.

–  Då är humorn det bästa sättet. För humor är inte bara roligt – det är allvar också.

Vi träffar Nisti Stêrk i början av oktober. Om en vecka är det invigning av årets Internationella komedifilmfestival, den fjärde i ordningen. Som chef för hela evenemanget arbetar Nisti nästan dygnet runt för att få allt att klaffa. Trots det ser hon förvånansvärt lugn och utvilad ut.

–  När man verkligen brinner för något går det. Att sedan få möta folk som berörts är läkande.

Nisti Stêrks karriär startade i början av 2000-talet. I grunden är hon utbildad skådespelare och har en rad pjäser och föreställningar i bagaget, bland dem "Zeynos värld” och ”För Sverige i tiden” som hon också skrivit själv. Under åren har hon gett ut fyra böcker och skriver nu på sin femte. Hon har medverkat i program som Allsång på Skansen och Melodifestivalen och jobbat som programledare för en kurdisk talkshow på den turkiska public servicekanalen TRT6.

Hon anlitas ofta som moderator och har regelbundna uppdrag som föreläsare och ståuppare. Drivkraften är att roa och underhålla, men målet är att förändra världen och samhället till det bättre. Och spegla Sverige så som det ser ut i dag.

–  Jag vill verka för ett samhälle där alla syns och hörs. Och visa att mångfalden inte bara är elände eller att det är människor som vi ska tycka synd om.

Hon tar filmfestivalen som ett konkret exempel där hennes arbete till stor del handlar om att få människor från samhällets alla delar att mötas.

Draget, att koppla samman människor, tror hon kommer från farfar Alihan som alltid varit en viktig ledstjärna i hennes liv. Fram till att hon var fyra år bodde hon med honom och farmor i Silvan i sydöstra Turkiet.

–  Han försökte alltid hjälpa alla. Kunde han inte det såg han till att människor fick kontakt med varandra. Det är de små gesterna som kan bli riktigt stora. Tillsammans bildar de en kedja. Det är också mitt mål, att få folk att samarbeta.

När hon var fem år flyttade hon med sina föräldrar till Sverige. En tidig önskan var att hjälpa alla barn i världen och starta ett barnhem. Drömmen lever kvar i allra högsta grad, men har omformats till en rad olika insatser. Bland annat har hon startat stiftelsen ”Mala Stêrk” som i år delade ut pris till nätverket ”Vi står inte ut” och till Sara Mohammad, ordförande för ”Gapf” – Glöm aldrig Pela och Fadime, organisationen som jobbar med hedersrelaterade frågor.

–  Har man som mål att hjälpa alla barn i världen är det lätt att tänka man måste ha en massa pengar. Men om jag börjar med att hjälpa min granne, eller om jag får den turkiska tanten som har bott trettio år i Sverige att gå till en biograf och se en film är det en stor rikedom.

Hon ser kulturen som ett bra forum att verka inom och hennes främsta verktyg är humorn.

–  Jag är komediexpert som vill beröra och väcka tankar. För humor är inte bara roligt, det är allvar också, säger hon, men påpekar att hennes arbete inte ska sammankopplas med politik.

–  Ibland har det stått ”politisk” när det handlar om mig. Men det är jag inte. Jag vill förändra, och lyfta frågor.

Var går gränsen?

–  Min gräns går när politiska partier ber mig att hålla tal och ta ställning för dem. Jag har uppträtt för nästan alla partier, utom SD, och tycker att det är viktigt. Min humor har ett budskap, precis som Hasse & Tage. Därför kommer jag till alla – inte för att stå på barrikaderna och föra deras politik utan för att jag ska kunna påverka dem. Det är inte svårt, jag har tänkt igenom det här. Jag är ju 40 nu och då måste man vara medveten.

Fakta

Nisti Stêrk

Fyller: 40 år den 29 oktober 2017.

Bor: På Kungsholmen i Stockholm.

Familj: Sambon Shwan Amjadi och ”världens finaste syskonbarn – Darin, Robin och Asal”.

Gör: Komiker, skådespelare, programledare och festivalchef.

Om att fylla 40: ”Det känns bra. Jag kan mer nu och är mognare på ett annat vis än när jag var 27 år.”

Så firar jag födelsedagen: ”Jag älskar att uppvakta andra, men avskyr att fira min egen födelsedag och vill helst bara ha dagen för mig själv. I år åker jag till New York med min sambo – han tvingade sig på. Men den 29 oktober klockan 14 ska jag se ”Hello Dolly!” på Broadway. Då är det bara jag och Bette Midler och jag ska bara njuta.”

Framtidsdröm: ”Lära mig spanska flytande och vara med i en Almodóvarfilm. Sedan vill jag hålla i Guldbaggegalan, men eftersom Sverige är hemmablint så kan det hända att jag håller i en Emmy i stället. Min ambition är också att komedifilmfestivalen ska bli lika självklar och etablerad som de större svenska festivalerna.”

Roligaste hemmasysslan: ”Tvätta och städa, det är terapi för mig. Jag har många husmorsknep. Bakpulver och ättika använder jag till allt – i badkaret eller på tänderna – och när inte sambon ser en skvätt klorin i badrummet.”

Visa mer...