Minnesord Sven Svensson

Familj Artikeln publicerades

Sven Svensson, FK Vittus och Karlskrona SOK har tagit sin sista kontroll. Den 88-årige Sven var på väg med karta och kompass i näven mot ytterligare en kontroll men nådde denna gång inte fram. Men Sven var på en plats som han älskade – skogen.

Sven var en riktig eldsjäl som brann för FK Vittus och Bastasjö. Han ligger bland annat bakom de flesta motionsspår som finn si Bastasjöområdet. Han rekognoserade terrängen, pratade med markägare och nådde överenskommelser om spårsträckning. Sven startade också det så kallade Karl XI-loppet, ett terränglopp på 13 kilometer under 80-talet med start och mål vid Bastasjöstugan.

Sven var också mannen som såg till att det alltid fanns nyspårade och välpreparerade skidspår i Bastasjö så fort snön föll. Han tyckte också om att göra skidspår på Bastasjön när de vädermässiga förutsättningarna fanns.

Sven var oerhört positivt intresserad av ungdomsorientering och träning av ungdomar. Han var en mycket passionerad ungdomstränare under 70-talet och framåt. Det sägs att han skaffade en större bil för att kunna köra iväg Vittusungdomar till nya terrrängtyper. Det finns flera i dag vuxna orienterare som vittnat om hans storhet som tränare, ”den bäste jag haft”. Från 70-talet kan citeras följande:

”En grundfilosofi från Svens sida genomsyrade allt: Kämpa! Man lärde sig att aldrig ge upp. Utan den grund Sven gav mig en gång hade jag aldrig nått dit jag nått, (och det blev mycket långt, skribentens anmärkning), och i vissa lägen hör jag fortfarande hans röst.”

Sven var även nu i år ofta sedd vid ungdomsträningarna där han med stort intresse följde verksamheten. Han gladdes därför mycket åt de framgångar Karlskrona SOK:s ungdomar nått på senare tid. Segern på årets ungdomskavle vid 10-mila i slutet av april 2019, med fler än 300 startande lag, gjorde honom därför både glad och mycket stolt.

De populära tipspromenaderna startades av Sven och hans fru Lisbeth på 1970-talet. De var värdar för FK Vittus tipspromenader i Bastasjö varje vecka hela året under de fem första åren.

Sven var också flitig orienterare, till exempel deltog han mer än 35 gånger i O-ringens 5-dagars.

Nu kommer inte den lille mannen i grått skägg att vandra omkring i Bastasjöskogen eller runt stugan i Bastasjö längre, men han blir ihågkommen av alla som mött honom. Sven var en riktig eldsjäl av en kaliber som numera är mycket sällsynt. Tack Sven.

Klubbkamraterna i FK Vittus och Karlskrona SOK

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.