Minnesord Desmond Moroney

Familj Artikeln publicerades
Desmond Moroney.
Desmond Moroney.

Till minne av en kollega och idrottsvän. Så här minns jag Desmond Moroney. Jag vill  dela med mig av fina minnen tillsammans med Des under hans tid här i Karlskrona. Jag och min fru Annika träffade Des under vår gemensamma gymnastikdirektörutbildning i Örebro 1973.

Vi träffades åter som lärare i idrott i Karlskrona. Under tiden vi var kollegor där fick vi tillfälle att arbeta tillsammans på olika sätt. Under några år på 90-talet var jag delaktig i flera projekt vad gäller idrottsutbyte med Baltikum, och det var då mitt samarbete med Des tog sin början.

Men först en kort sammanfattning hur det startade. Tillsammans med lärare från Karlskrona under ledning av Olle Reiz gjorde jag en resa till Baltikum 1990. Jag såg då under vilka svåra och knappa förhållanden våra kollegor där bedrev idrott i skolorna, men trots det hölls en hög och imponerande idrottskvalitet. Men vi såg också att det saknades idrottsmateriel. Vad kunde vi hjälpa till med?

Föreningen Kultur och idrott bildades och Blekinge Läns Tidning hjälpte oss med sponsring och reklam i tidningen. Massor av sponsorer hjälpte till, så  vi kunde genomföra ännu en resa till Baltikum 1991 med gåvor av idrottsmateriel till skolorna däröver.

En gupp av tre idrottslärare från Karlskrona planerade och genomförde en resa till de Baltiska länderna. Vi : Åke Mattisson, Dragan Rudic och undertecknad bilade med en fullastad minibuss med idrottsprylar som vi hade fått  mot Stockholm. Tallin var första stoppet, och därefter gick resan till Lettland, där vi mötte vår vän Imants Ziedins, som var tränare för Talsi ishockeyklubb.

Imants hade byggt upp en ishall själv med hjälp av vänner och bekanta. Jag berättade för Des om Talsi Ishockeyklubb och han blev mycket intresserad av att få träffa klubben.

När nästa resa till Talsi kunde genomföras, fick jag med mig Des som blev helt lyrisk när han fick se den lilla ishallen. Han berättade att den påminde om de minsta hallarna hemma i byarna där hans karriär  hade startat i Canada. Vi blev mycket väl mottagna med goda festmåltider och jag fick spela med Des mot olika laguppställningar från Lettland.

Vi fick även ta del av deras bastubadstraditioner i ishallens fina bastu, där vi piskades röda med björkruskor.

Men vårt boende i ett hus där innetemperaturen var omkring tio grader var hemskt. Vi var tvungna att försöka sova med alla kläder och mössa på. Det var en pärs, men Des höll humöret uppe hos oss med sina roliga kommentarer.

Des höll flera bejublade föreläsningar om ishockeyns historia i Canada, och hur hans karriär startade där. Han berättade om hockeystjärnor  i olika länder som han mött och elitspelare och klubbar i Sverige.

Des karriär som spelare och tränare för flertalet klubbar i Sverige är väl känd, för att inte tala om hur han fick Karlskronas ishockey att nå elitnivå.

1993 samt 1997 stod Karlskrona som värd för två utbyten med Lettland/Ryssland i ishockey.  Des bidrog då till ett lyckat och oförglömligt minne för  samtliga deltagare.

Ett annat stort minne var när Des bidrog till att vi kunde leverera en ismaskin, renoverad av Yrkesskolan i Karlskrona och sponsrad av lokala företag till Talsi ishockeyklubb i Lettland. Det var stort.

Hemma i Karlskrona fick jag även äran att träna med Des i Karlskronas veteranlag samt även spela ett veteran -SM med honom. Jag minns honom som en otrolig hockeyspelare, kunnig idrottslärare och en god vän.

Tack Des från en av dina många vänner.

Claes Altenius