Hydman Vallien gjorde glaskonsten folklig

Konst Artikeln publicerades
Konstnären Ulrica Hydman Vallien
Foto:Suvad Mrkonjic
Konstnären Ulrica Hydman Vallien

Glaskonstnären Ulrica Hydman Vallien har avlidit, 79 år gammal.

– Hennes design har gjort glaskonsten folklig. Hon var ledande och skaffade sig en egen bildidentitet, säger glasexperten Bo Knutsson.

Ulrica Hydman Vallien debuterade på 1970-talet som glaskonstnär och gjorde sig känd för sina djärva idéer. På Kosta Bodas hemsida har hon själv beskrivit grunden för sitt skapande:

”Lust, energi och passion, jag älskar och hatar på samma gång. Jag är både bråkig och engagerad. I glaset är allt möjligt."

Många känner nog igen hennes orm- och tulpanmotiv. Ulrica Hydman Vallien var från början utbildad keramiker vid Konstfack i Stockholm och arbetade med både glas, keramik och måleri. Hon bosatte sig i småländska glasbruksorten Åfors på 1960-talet tillsammans med maken Bertil Vallien, som bekräftar dödsfallet för SVT.

"Min älskade Ulricas varma hjärta slutade att slå ikväll. En obegriplig förlust", skriver han på Facebook.

Konstnären Åsa Jungnelius är omskakad över sin förebild och mentor Ulrica Hydman Valliens bortgång.

– Ulrica var en fantastisk person och otroligt betydelsefull för mig personligen. En av de mest passionerade människorna jag någonsin träffat. Hennes lyskraft kommer att leva vidare med oss, säger Åsa Jungnelius till TT.

Glaskonstnärerna har ställt ut tillsammans vid ett flertal tillfällen. Inom den svenska glaskonsten var Ulrica Hydman Vallien ledande, menar Åsa Jungnelius:

– Hon var tongivande i hur hon i sin konstnärliga gärning lyckades föra över måleriet på bruksföremål som älskades och uppskattades av väldigt många. Hon hade ett egensinnigt bildspråk i grunden och hennes målningar handlade om existentiella frågor, livet och kärleken.

Ulrica Hydman Valliens konst gick hem hos ovanligt många.

– Hennes bildspråk förekommer på oerhört många olika typer av föremål – allt från glas till textil och papper, säger "Antikrundans" Bo Knutsson till TT.

Kosta Bodas vd Magnus Andersson säger till Aftonbladet att Valliens uttryckssätt formade företaget, både i Sverige och internationellt.

– Jag tror inte riktigt vi förstår hur stor hon egentligen är. Hon förde in en helt ny teknik, att måla på glas, som många såg som enkel, men hon lyckades sätta den här målningen i ett perspektiv som gjorde att det målade glaset blev accepterat även i de finare kretsarna. Samtidigt var inte det hennes ambition, hon ville att det skulle vara nåbart för alla människor, säger han.

(TT)