Kenneth Gärdestad är död

Musik Artikeln publicerades
Kenneth Gärdestad.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Kenneth Gärdestad.

Kenneth Gärdestad, som satte ord till brodern Teds musik, har avlidit.

– Kenneth var en otrolig fighter hela sitt liv, säger Hannes Holm som regisserade filmen om Ted Gärdestad till TT.

– Vi har sett vartåt det gick men det går aldrig att förbereda sig, säger hans son Christofer Gärdestad till tidningen.

Han skrev texterna till några av den svenska pophistoriens mest odödliga låtar – men stod medialt i skuggan av sin berömde bror Ted. Nu har Kenneth Gärdestad gått ur tiden, 69 år gammal.

Låtar som "Jag vill ha en egen måne" och "Sol, vind och vatten" ingår sedan flera decennier tillbaka i den svenska popskatten och de allra flesta kan sjunga med i de på ytan enkla, men poetiska textraderna.

Ted och Kenneth Gärdestad.
Foto: Pawel Flato/TT
Ted och Kenneth Gärdestad.

Många förknippar dem med Ted Gärdestad, men det är inte alla som vet att det var Teds bror Kenneth som skrev texterna till dem. På senare år kom Kenneth Gärdestad dock att lyftas fram offentligt i olika prissammanhang. 2016 fick han Musikförläggarnas hederspris för "den drömväv av tidlösa berättelser han delat med oss", 2017 tilldelades han Orusts stora Evert Taube-pris och på Grammisgalan i år delade kulturminister Alice Bah Kuhnke ut galans hederspris till honom för hans insatser för det svenska musiklivet.

Kenneth Gärdestad var utbildad arkitekt vid KTH och MIT i Boston, men det var som textförfattare han var mest känd. Efter Teds död 1997 blev han också den som symboliskt förvaltade broderns musikaliska arv. 2005 skrev Kenneth Gärdestad tillsammans med journalisten Keijo Liimatainen boken "Jag vill ha en egen måne" om Ted Gärdestad. Där berättade han om sin brors framgångar, men också om Teds insjuknande i schizofreni. I många år arbetade Kenneth Gärdestad aktivt för att upplysa om och skapa förståelse för psykiska sjukdomar ur ett anhörigperspektiv.

Boken var också ett sätt att ge Ted Gärdestad upprättelse.

– Ted var en sprallig och glad person som ville väl och tyckte om människor. Jag vill inte att hans sjukdom ska stå i vägen för bilden av den han verkligen var, sade Kenneth Gärdestad i en intervju i Sydsvenskan 2005.

Kenneth Gärdestad vid galapremiären av
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kenneth Gärdestad vid galapremiären av "Ted - För kärlekens skull", filmen om Ted Gärdestad.

De sista åren av sitt liv arbetade Kenneth Gärdestad för att det skulle göras en spelfilm om Ted Gärdestads liv. Drömmen gick i uppfyllelse, i början av januari hade filmen "Ted – för kärlekens skull" biopremiär med Adam Pålsson i rollen som den folkkäre musikern. Glädjen grumlades dock av att Ted Gärdestads dotter Sara Zacharias i en debattartikel berättade att hon och hennes bror försökt stoppa filmen eftersom de ansåg att deras pappa inte hade "velat få sitt liv uthängt på en bioduk".

Kenneth Gärdestad får hederspris av kulturminister Alice Bah Kuhnke vid Grammisgalan 2018.
Foto: Christine Olsson/TT
Kenneth Gärdestad får hederspris av kulturminister Alice Bah Kuhnke vid Grammisgalan 2018.

På Grammisgalan i februari var Kenneth Gärdestad tydligt märkt av sjukdom. Han led sedan 2014 av hudcancer och latent lymfom, vilket han öppet berättade om i olika intervjuer. När han fick ta emot hederspriset ur Alice Bah Kuhnkes hand var han påtagligt rörd, men var också ärlig med att detta kunde vara hans sista offentliga framträdande.

– Det är omtumlande som ni märker och jag är inte så stadig. Det här blir det sista stora hurraropet, sade han i sitt tacktal.

Erik Åberg/TT

Sara Ullberg/TT

Fakta

Kenneth Gärdestad

Född: 1948 i Sollentuna.

Bakgrund: Textförfattare, arkitekt och föreläsare. Skrev nästan samtliga texter till brodern Ted Gärdestads låtar, däribland "För kärlekens skull", "Jag vill ha en egen måne", Himlen är oskyldigt blå" och "Sol, vind och vatten". Var efter broderns död 1997 med och tog initiativ till Ted Gärdestadstipendiet som delades ut första gången 1999.

Melodifestivalen: Medverkade som textförfattare i Melodifestivalen när Ted Gärdestad tävlade med bland annat "Satellit" och "Låt solen värma dig". Gjorde comeback i detta sammanhang 2010 då han skrev texten till låten "Hur kan jag tro på kärleken", som framfördes av Erik Linder.

Priser i urval: Musikförläggarnas hederspris 2016, Orusts stora Evert Taube-pris 2017, Grammisgalans hederspris 2018.

Visa mer...