"Jag ville våga göra något själv"

Grattis Artikeln publicerades
Mångsysslaren och tv-profilen Mia Parnevik fyller 50 år och ännu har åldersnojan inte infunnit sig.
Foto:Maja Suslin/TT
Mångsysslaren och tv-profilen Mia Parnevik fyller 50 år och ännu har åldersnojan inte infunnit sig.

Genom åren har Mia Parneviks mesta arbete kretsat kring maken Jesper. Men i och med tv-serien ”Parneviks” har hennes eget engagemang vuxit.

–  För två år sedan bestämde jag att jag inte skulle säga nej till allt.

Klockan är nio på morgonen i Florida när vi får tag i Mia Parnevik. Hittills har hon hunnit dricka kaffe och kolla lite mejl, berättar hon.

–  Jag är väldigt morgontrött. Det är inte roligt. Dessutom har jag en man som är extremt morgonpigg. Han brukar gå upp varje morgon och titta på soluppgången. Ibland drar han med sig mig också.

Sedan tv-serien ”Parneviks” drog i gång för tre år sedan har Mia Parnevik haft mer än fullt upp. Enligt henne själv är det mycket på grund av programmet, men också för att hon för ett par år sedan bestämde sig för att inte tacka nej till alla erbjudanden hon får.

Projekten ligger över hela spannet – från att göra eget vin och pyjamaskollektioner, till besök i några av världens mest fattiga länder. Via organisationerna SOS-barnbyar och Unicef har hon och dottern Penny besökt både Nepal och Mauretanien.

–  Det är Pennys grej, hon vill förändra världen och rädda alla barn. För mig har resorna gett en större tyngd i livet, att jag fått vara med och hjälpa andra människor.

Samtidigt sticker hon inte under stol med att det kan kännas läskigt att göra saker utan att resten av familjen är med.

–  När jag gjorde programmet ”Den största dagen” var det bara att slänga sig utför stupet. Jag tänkte – varför ska jag göra det här? Men jag ville våga göra något själv och jag tror att jag har växt lite med det.

Handlar ditt engagemang i SOS-barnbyar och Unicef också om få lite jämvikt i livet, att det väger upp att ni är stormrika?

–  Ja, men vi är ganska duktiga på att hålla den där jämvikten ändå. Det är egentligen inte huset och alla grejer som gör vårt liv. Vi hade likadan livsstil när vi bodde i lägenhet. De som känt oss hela livet vet att det inte är några knussligheter. Nu har vi tillgång till en rolig båt och en jetski, det är den enda skillnaden. Men det är inte det som är grejen. Kicken är att ha väldigt kul med mycket människor.

Mia Parnevik är uppvuxen i Örebro och hette som ogift Sandsten i efternamn. 1986, när hon träffade Jesper Parnevik jobbade hon för kedjan Reso-hotellen. Men i samband med att Jesper steg i graderna bestämde hon sig för att hänga med honom fullt ut på alla resor och tävlingar. Att helt sluta jobba var det däremot inte tal om.

–  För att känna att också jag gjorde något tog jag ansvaret för hotellbokningar, bokade alla resor, hade kontakt med sponsorer – allt sådant som jag kunde. Vi blev ett team. Det var också skönt att vi fick tydliga roller och jag slapp känna att jag levde av honom.

Två år efter att gifte sig kom första dottern. Sedan dess har det blivit tre till, alla med knappt två års mellanrum. Under tiden familjen växte byggde de ”Casa Mia” – huset på cirka femtonhundra kvadrat som rymmer nio sovrum, biograf och gym med mera.

Femtonhundra kvadratmeter! Det är ju som en motionsrunda.

–  Haha, ja det är mycket, jag vet. Men Jesper var den var den första idrottaren som bjöd in sponsorer till hemmet. Det var en av anledningarna till att vi byggde ganska stort. Då slapp vi åka iväg och vara ifrån barnen. I stället kunde de alltid vara med och lägga sig i sina sängar.

Och det är inte bara sponsorer som gästat familjen, lika ofta är det vänner, andras vänner, släkt och familj som kommer. Så när idén om tv-serien kom upp var det inte så stort kliv, menar Mia Parnevik. Under de hittills tre säsonger som ”Parneviks” gått har närmare ett hundratal kändisar kommit på besök.

Håller du kontakten med dem?

–  Ja, vi är ganska duktiga på det. Jag har just pratat med Janne Josefsson och hans fru. Häromdagen pratade jag med Miss Li. Jag tror att man blir bättre på att hålla kontakt med människor när de inte bor runt hörnet.

Om några veckor är det dags för den fjärde säsongen. En förändring denna gång är att det bara kommer att handla om familjen.

–  Jag vet inte vad vi har gett oss in på. Det känns lite naket, kan jag säga. Och jag kan inte förstå varför någon vill titta på oss egentligen. Det är ju konstigt. Men vi har haft skitkul när vi spelat in. Det kommer att bli både råare och mer intimt.

Fakta

Mia Parnevik

Fyller: 50 år den 20 februari 2018.

Bor: I Jupiter i Florida. Har också radhus i Åkersberga, Stockholm.

Familj: Jesper Parnevik och barnen Peg, 22, Penny, 20, Philippa, 18, och Phoenix, 16 år.

Gör: Mångsysslare.

Aktuell: Med fjärde säsongen av tv-serien ”Parneviks” som har premiär den 13 mars i TV3.

Om att fylla 50: ”Jag har ingen åldersnoja, men jag känner mig inte heller som 50. Jag har hunnit med mycket i mitt liv, gjort så mycket roligt. Nu är jag bara glad över att jag mår så bra.”

Så firar jag födelsedagen: ”Vi ska hem och fira svärfar när han fyller 80 år i mars, och då blir det lite firning av mig också. Innan dess ska jag fira med min familj – mamma, pappa och min syster som kommer hit.”

Visa mer...