"Jag var väldigt bortskämd med kärlek"

Grattis Artikeln publicerades
Företagsledaren Antonia Ax:son Johnson fyller 75 år.
Foto: Jessica Gow/TT
Företagsledaren Antonia Ax:son Johnson fyller 75 år.

Till leda har Antonia Ax:son Johnson fått höra att hon är Sveriges rikaste kvinna och bara ärvt sin förmögenhet. I själva verket har hon lett sitt affärsimperium genom två existenshotande kriser med stor framgång. Hemligheten utgörs av öppenhet och ett brinnande samhällsengagemang.

Antonia Ax:son (uttalas "Axelsson") Johnson är Sveriges rikaste kvinna. Axel Johnsongruppen som hon äger och har lett under drygt 35 år har 25 000 anställda och en årsomsättning på 120 miljarder kronor. I koncernen ingår bland mycket annat välkända Åhléns, Willys, Kicks och Hemköp, men också en omfattande verksamhet i USA. Blott fyllda 39 tog hon 1982 över som fjärde generationens företagsledare i familjeimperiet.

– Ända sedan jag var barn var det självklart för mig att jag skulle ta över familjeföretaget. Jag minns att min far strök mig över håret och sade ”när du blir stor ska du ta över firman”. En enda gång funderade jag över ett alternativ; när jag läste psykologi vid Stockholms universitet och fick ett jobberbjudande från universitetet. Men det var bara några dagars tvekan, jag förstod att jag hade ett ansvar – jag var enda barnet!

Ändå har livet en förmåga att omkullkasta alla planer. Hon liknar sin känsla vid beskedet om faderns stroke vid en flodvåg.

– Jag kände att nu kommer Det Stora Ansvaret. Det var bara att bita ihop.

Därmed ingalunda sagt att “jäntan”, som somliga inom näringslivet med viss skepsis kallade henne, kom till ett dukat bord. Tvärtom har hon varit med om kriser som kunnat stjälpa hela bygget. Dels i slutet av 1970-talet när hela den svenska basindustrin brakade samman, dels under finans- och fastighetskrisen i början av 1990-talet, eftersom familjeföretaget hade fastighetslån upp över öronen.

– Jag var ständigt orolig. Media bevakade mig och tyckte att det var spännande att berätta om “hur Sveriges rikaste kvinna kanske förlorar allt”. Det svåraste var att hålla entusiasmen och energin uppe hos människorna som arbetade för mig.

Hon klarade prövningarna med bravur. Antonias hemlighet låter enkel:

– Prata, prata, prata! Berätta öppet hur det går för företaget. I sådana stunder var det privata ägandet, av någon av kött och blod och inte någon anonym institution, nog viktigast av allt för att ta oss genom kriserna.

Som chef var hon inte bara entusiasmerande, utan också lyssnande, delegerande och förändringsdriven. Hon talar även varmt om ett brinnande samhällsengagemang med miljö och jämställdhet bland hörnstenarna. Grovt förenklat kan den röda tråden summeras med ett enda ord: empati.

– Min empati kan ha sitt ursprung i att jag var tvungen att ta mig fram genom olika kulturer. Jag levde mina första tio år i New York, min mamma var brasilianska och min pappa svensk. Det tog mig säkert fem år att börja orientera mig i Sverige. Jag har antagligen förträngt det, men mina klasskamrater har berättat att de mobbade mig – jag var ju konstig! Jag hade håret uppsatt i tofsar, hade klänning och kunde inte ett ord svenska. Mitt amerikanska uttal lät som om jag hade potatis i munnen.

Men ingenting går upp mot kärlekens kraft.

– På många sätt var min uppväxt lite udda, men jag var väldigt bortskämd av kärlek. Att vara ett älskat barn var den starkaste trampolin man kan ha i livet.

Här hade man kunna sätta punkt, men Antonia Ax:son Johnson protesterar: “Du har inte frågat om mitt politiska engagemang!”. Hon satt tolv år i dåvarande Folkpartiets, numera Liberalernas, partistyrelse och var vice ordförande i kommunstyrelsen i Upplands Väsby (2006–2012).

Hade det inte varit mer lönsamt att ägna sig åt affärerna?

– Jag tyckte att jag hade ett ansvar att engagera mig. Vi bor i Upplands Väsby. Det är vårt hem på jorden.

Sedan 2015 har hon lämnat familjeimperiets stafettpinne till femte generationen. Omställningen tycks inte renderat i någon identitetskris.

– Absolut inte, jag sitter kvar i många styrelser i familjeföretaget och hinner rida två, tre gånger om dagen. Av allt jag har gjort är att rida dressyr det svåraste. Det är oerhört koncentrationskrävande att “dansa tango för två” med dessa väldiga djur.

Pengar talar hon ogärna om och benämningen “Sveriges rikaste kvinna” tycks hon vara urless på, hur korrekt den än är.

– Det finns inget tråkigare än att kallas Sveriges rikaste kvinna! Det är väldigt förminskande. Kommentaren blir: “hon har ju ärvt” – det har jag råkat ut för så många gånger. Att skapa tillgångar för att våga skapa nytt är en ynnest. Samtidigt är det sorgligt att vara bedömd bara utifrån det. Jag är väldigt nyfiken på hur vissa politiker ser på rikedom. Vad ska jag göra med pengarna i stället för att ge jobb åt 25 000 människor och engagera mig ideellt?

Rikedomen till trots är hennes yttersta lyx alldeles gratis.

– Yttersta lyxen för mig är att vakna upp till en dag utan program och kunna välja fritt vad jag ska ägna dagen åt: vänner, samtal, läsning eller hästar, säger Antonia Ax:son Johnson.

 

Fakta

Namn: Antonia Ax:son Johnson.

Fyller: 75 år den 6 september 2018.

Gör: Flera styrelseuppdrag i familjeföretaget.

Familj: Gift med Göran Ennerfelt. Barnen Alexandra, Caroline, Axel och Sophie och respektive familjer.

Bor: Lövsta gård i Upplands Väsby norr om Stockholm.

Så firar hon födelsedagen: “Ska vara på den mest underbara platsen på jorden: savannen i utkanten av Kruger nationalpark bland djuren.”

Om att fylla 75: “Livet är ett kontinuum som fördjupas över tiden med klarare sikt och större perspektiv. Att fylla just 75 är en icke-fråga.”

Nyfiken: “Jag är genuint nyfiken och söker ofta samtal med andra människor – mina barn brukade sucka kring det under uppväxten. I grunden är jag blyg, men det var länge sedan jag kände mig blyg.”

Feminist: “Självklart då jag som företagare drivit kvinnors frågor i snart 50 år! På min favorit t-tröja står ‘Feminists take no shit’”.

Oroas av: “Planetens tillstånd och demokratins utsatthet.”

Visa mer...