"Jag studsar till jobbet full av energi"

Grattis Artikeln publicerades
Skådespelaren Sussie Eriksson fyller 55 år.
Foto:Hossein Salmanzadeh/TT
Skådespelaren Sussie Eriksson fyller 55 år.

Ständigt aktuella Sussie Eriksson stod på scen redan som treåring. Föräldrarnas stöd och den egna förmågan att ta plats har renderat i ett robust självförtroende på scen. Däremot har självkänslan sviktat privat.

Sångaren och skådespelaren Sussie Eriksson har medverkat både i underhållande filmer och i musikaler som "Les Misérables", "Cabaret", "West Side Story" och "Mamma Mia". Nu är hon högaktuell i "Mamma Mia! The party" i vilken hon har stått på scen över 400 gånger.

– Jag har inte alls tröttnat, utan studsar till jobbet glad och full av energi. Jag är outtröttlig och kan jobba mycket för att jag är luststyrd och känner glädje över det jag gör. Jag tycker att det är roligt med utmaningarna på jobbet. Medan andra går på yoga och åker på retreat sätter jag mig med en humoristisk text, säger hon i sitt ljusa vardagsrum.

Förtjusningen i att underhålla har alltid funnits. Inte så konstigt med tanke på att föräldrarna uppträdde i Ludvikarevyn. Fyllda tre fick hon äntligen debutera – i en matinéföreställning för pensionärer. Tillsammans med mamma sjöng hon: “Min hatt den har tre kanter”. Uppenbarligen minns hon både händelsen och melodin väl.

– Det gav starka känslor att ha spotlight på sig! Jag längtade så till nästa gång jag kunde uppträda, jag längtade och längtade och var så otålig. Jag till och med band tunna sjalar i mitt glesa hår för att låtsas att jag hade långt hår. Jag tyckte om att sjunga, uppträda och apa mig. Man blir sedd och känner sig duktig. Och jag upptäckte att jag hade fallenhet för det.

Apandet fortsatte. Hela skoltiden medverkade hon i radioteatern. Att ta taxi till radiohuset efter skolan var inget ovanligt. Och som tolvåring var det dags för tv-debut i serien "Från A till Ö" tillsammans med legendaren Birgitta Andersson.

Ovanligt nog i den tuffa nöjesbranschen har Sussie Eriksson varit så lyckligt lottad att hon som vuxen alltid haft fullt upp. Då blir det förstås svårt att peka ut en särskild höjdpunkt. Och ändå, att spela Cilla i fyra säsonger i TV4:s serie "c/o Segemyhr" var stort.

– Jag blev igenkänd på gatan.

Mycket av självförtroendet i yrkesrollen bottnar i föräldrarnas stöd. I takt med att de tillät henne att ta mycket plats och öste på med uppmuntran växte sig självförtroendet allt starkare. Däremot sviktade självkänslan.

– I tonåren var det extremt besvärligt. Jag var missnöjd med mitt utseende som mullig och kortväxt. Idealet i film och tidningar var, och är fortfarande, något helt annat. Jag tampas fortfarande med min självkänsla, men med åren jag har lärt mig att acceptera mitt utseende och leva med det.

Som person är hon empatisk, känslosam och energisk, framhåller hon – fast lat ibland.

– Jag är öppensinnad. Jag välkomnar nya intryck och bekantskaper och är en välkomnande person.

Livet utanför jobbet kretsar mycket kring Frulle, hennes hund.

– Han är min bäste vän! Vi går ut i skogen och leker mycket. Tyvärr får han inte vara med på jobbet. Jag har också två hockeyspelande söner, det gäller att passa på och vara en del av deras liv.

– Det viktigaste i livet är att ha en sfär med människor som jag tycker om runt mig. Jag skulle önska mer tid för vänner, teater och ohejdat långa middagar. Jag älskar goda middagar med skratt, samtal och mustigt gott vin! Det är livet på en pinne, säger Sussie Eriksson.

Fakta

Sussie Eriksson

Fyller: 55 år den 2 januari 2018.

Gör: Skådespelare och sångare.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Familj: Sönerna Oskar, 22 och Ludvig, 16 år.

Så firar hon födelsedagen: “Det tråkiga med att fylla år under jul- och nyårsledigheten är att folk är trötta på att festa. Familjen ringer alltid och sjunger, vänner hör av sig, men sällan blir det ett stort firande. Den stora festen får vänta tills jag fyller 60.”

Om att fylla 55: “Det känns som en konstig siffra som jag inte kan applicera på mig själv. Jag känner mig som barn ibland med min höga energi, i varje fall inte en dag äldre än 42.”

Fritidsintressen: “När jag bodde i ett hus i 15 år var trädgården mitt stora intresse. Nu är det hunden.”

Så varvar hon ner: “Tv-serier. Jag är proffs på tv-serier och har många favoriter.”

Visa mer...