"Jag mår bra av att ge"

Grattis Artikeln publicerades
Skådespelaren Malin Levanon fyller 40 år den 12 november.
Foto:Claudio Bresciani/TT
Skådespelaren Malin Levanon fyller 40 år den 12 november.

Malin Levanon är så hängiven som skådespelare att hon har sovit i fängelse för att komma in i en roll. Även privat är hon rätt passionerad, för att inte säga nördig. Men allra bäst mår hon av att vara generös.

Av filmerna och tv-serierna som skådespelaren Malin Levanon har medverkat i minns säkert många henne som den hemlösa tjack­pundaren Minna i långfilmen "Tjuvheder ". För denna roll förärades hon med Guldbaggen i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll 2016.

– Det var jättestort och viktigt för karriären, det öppnade många dörrar, säger hon efter fotograferingen utanför Mosebacke, där hon har stått på scen vid flera tillfällen.

Hemligheten bakom hennes framgångar stavas hårt arbete, framhåller hon.

– Jag gillar att jobba hårt. Jag har höga krav på mig själv, på både gott och ont. Jag har inte alltid haft det lätt i livet på grund av mina höga ambitioner, privat har jag inte mått så bra. Men i mitt arbete är den här strävan efter perfektion en tillgång.

Exempel på denna strävan är det gott om. Hon förberedde sig inför gestaltningen av Minna genom att tillbringa ett antal nätter i ett fängelse.

Kändes det inte farligt?

– Nej, det var en väldigt trygg plats, för mig i alla fall. Men jag har inte hört så mycket nyckelrassel i hela mitt liv!

För drygt tre år sedan blev hon mamma, och fick nya insikter.

– Jag inser att det finns saker som är viktigare än jobbet – som barn. Jag har blivit lite bättre på att prioritera och hantera min strävan efter perfektion. Jag mår bättre än någonsin.

Hennes starkaste drivkraft är att ha kul på jobbet.

– Jag gillar att ha roligt när jag jobbar, det är det bästa jag vet. Jag älskar mötet mellan regissör och skådespelare. Men det är en slags hatkärlek. Det blir besvärligt när jag fastnar och börjar tvivla och måste stångas. Jag kommer alltid till en punkt där jag vill vända mig om och dra. Då är det bra med människor omkring mig som jag förhoppningsvis kan luta mig emot.

Hängiven och passionerad är hon även privat.

– Jag kan nörda in mig i detaljer om allt från design till mat och lusläsa innehållsförteckningar. Jag är också generös även om det känns konstigt att säga det om sig själv. Jag gillar helt enkelt att dela med mig av saker och kunskaper. Det finns många sätt att vara generös på: som att bjuda på sig själv, säga vad man tänker och ta människor på allvar.

– Jag tycker om att få någon att må bra eller få någon att utvecklas. Jag tycker att jag har fått så mycket av människor omkring mig, då föds driften att själv ge.

Det var under uppväxten i Björbo i Dalarna som drömmen om framtiden uppenbarade sig.

– Först ville jag bli Carola och sedan skådespelare – när jag fattade att jag inte ville bli Carola.

Ändå var vägen till Guldbaggen långt ifrån spikrak. Periodvis har konst och musik slukat all hennes energi och hon har funderat på att sluta med skådespeleri. Detta tvivlande tog slut för åtta år sedan då hon fick en roll i filmen “I skuggan av värmen ”.

– Det var min första ordentliga filmroll. Viktig för att branschen och publiken fick upp ögonen för mig, säger Malin Levanon.

Fakta

Malin Levanon

Fyller: 40 år den 12 november 2017.

Gör: Skådespelare.

Aktuell: Med långfilmen “Krig”, ett äventyrsdrama för barn.

Familj: “Ja”.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Så firar hon födelsedagen: “Med de närmaste. Jag önskar att jag kunnat chartra ett plan och ta alla jag gillar till Ibiza.”

Om att fylla 40: “Känns bra, lite overkligt.”

Konflikthantering: “Jag måste säga till om något skaver, vill lösa saker snabbt. Surhet är det värsta jag vet, så tråkigt med sura människor.”

Tränar: Yoga, fysträning, intervallträning, thaiboxning. “Att träna är stor del av mitt liv, jag tränar för att må bra.”

Visa mer...