Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Jag har inte haft en kometkarriär direkt"

Att ständigt prova på och lära sig nya saker är Anders Lundins främsta drivkraft. Just nu spelar han in en ny säsong av ”Mitt i naturen”. Dessutom ska han ut på turné med sin föreställning ”Expedition livet”.
Grattis • Publicerad 8 september 2018
”Jag har tur för att jag får göra så mycket. Vara på scenen, skriva och göra alla de här programmen”, säger Anders Lundin.
”Jag har tur för att jag får göra så mycket. Vara på scenen, skriva och göra alla de här programmen”, säger Anders Lundin.Foto: Erik Simander/TT

Anders Lundin har just landat på flygplatsen i Vasa i Finland efter en resa till Kajana som ligger i gränslandet mellan Finland och Ryssland. I tre år har han jobbat som programledare för ”Mitt i naturen”. Nu håller höstens säsong på att spelas in där temat är Nordens rovdjur.

–  Vi fick se väldigt mycket brunbjörn, men även varg. Det var otroligt häftigt, berättar han upprymt.

Annons

Blev du inte rädd?

–  Nej, nej, det finns ingen anledning till det. De är otroligt skygga så det var viktigt att vi gömde oss ordentligt. Men alla djur vill ju försvara sig om de blir provocerade. Även kaniner kan bitas om de blir trängda.

Före detta historielärare, sedan programledare, men också låtskrivare, artist och komiker. Att försöka putta in Anders Lundin i ett yrkesområde är omöjligt. Själv säger han att det beror på att han hela tiden vill lära sig nya saker.

–  Det är det roligaste jag vet. Det är nog det som driver mig, säger han och tystnar ett ögonblick innan han fortsätter:

–  Kanske var det också det som blev lite snopet när jag blev lärare – insikten att jag år efter år skulle berätta om franska revolutionen. För jag ville ju fortsätta att gå vidare.

Ett par år hann han i alla fall jobba som lärare innan det var dags för nästa steg. Att det då blev radio och tv var kanske inte helt otippat. I många år hade Anders Lundin spelat i ett band vars konserter han utvecklat till att bli små föreställningar med långa underfundiga och roliga mellansnack. Själv säger han att han alltid haft en stark vilja att uppträda. Av en slump fick han nys om Dramatiska institutets radioproducentlinje, sökte och kom in.

–  Det blev en brytpunkt. Jag tror att jag i vilket fall hade gjort något annat efter ett tag, och sedan gått tillbaka och bli lärare igen, men än så länge har jag inte behövt göra det.

Efter DI följde en massa år som programledare i radion. Därefter blev det tv. Under den här tiden tappade han musiken, men i slutet av 1990-talet var det dags att plocka upp gitarren igen. Det blev en föreställning på Mosebacke som i sin tur ledde vidare till showen ”R.E.A.” (Roligt Elakt Aktuellt) som skulle hålla i sig i mer än femton år och ett otal spelningar på både Hamburger Börs i Stockholm och Kajskjul 8 i Göteborg.

–  Jag har hunnit med mycket, men allt har gått långsamt. Jag var gott och väl över trettio när jag debuterade i tv. Och jag var fyrtio när jag upptäcktes för R.E.A., så det har inte varit någon kometkarriär direkt.

I höst är han återigen aktuell med ”Mitt i naturen” och lite senare kommer en ny säsong av ”Allt för Sverige” som också håller på att spelas in. Dessutom ska han ut på turné med sin senaste föreställning ”Expedition Livet”. Anders Lundin beskriver den som en historia om människans vandring på planeten, från 3,5 miljoner år sedan fram till i dag.

Annons

–  Jag trodde att jag var klar med musiken, men samlade mod och kände – nu jäklar ska jag försöka få in det i schemat. Det är en slags vismusikal som jag tycker är väldigt fin.

Du verkar bara ha roligt hela tiden. Är det så?

–  Nä, det är det inte, men jag har haft tur som får göra så många olika saker. Vara på scenen, skriva och göra alla de här programmen. Resa med ”Mitt i naturen” till fantastiska platser och i ”Allt för Sverige” har jag användning av mitt intresse för historia. Jag är väldigt tacksam. Och nöjd!

Och även om han tycker att han fortfarande är samma person i dag så finns det vissa skillnader jämfört med för trettio år sedan. Bland annat alla erfarenheter som han skaffat sig, men också att det inte är lika mycket ”hopp och studs” nu. Samtidigt är han mån om att behålla sin fart och inte låta sinnet bli baktungt.

–  Sedan har det varit en trygghet för mig att göra många olika saker för det har gjort mig oberoende. Man kan kalla det för att vara en renässansmänniska eller en ängslig person som inte lägger alla ägg i samma korg.

–  Men jag vill också lära mig nya saker. Oavsett om det är en danskurs eller att läsa något populärvetenskapligt om varför Sverige kom att bli så sekulariserat eller varför vi valde att bygga oss ett folkhem. Att söka nya insikter om hur saker och ting hänger ihop kommer jag aldrig att sluta med.

Lena Wreede
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons