Jag har blivit lite mer sofistikerad"

Grattis Artikeln publicerades
Statsvetaren, skribenten och politiske debattören Stig-Björn Ljunggren fyller 60 år.
Foto:Henrik Montgomery/TT
Statsvetaren, skribenten och politiske debattören Stig-Björn Ljunggren fyller 60 år.

Otåligheten och nyfikenheten på samhällsfrågor, att försöka förstå hur allt hänger ihop, har alltid varit samhällsdebattören Stig-Björn Ljunggrens främsta drivkraft.

–  Frågan jag hela tiden ställer mig själv är: vad är det här egentligen?

Stig-Björn Ljunggren sitter i bilen på väg till ännu ett föredrag han ska hålla om det politiska läget i landet. Sedan mer än trettio år tillbaka har han debatterat, analyserat och skrivit om samhällsfrågor. Grunden är socialdemokratisk och sedan många är han medlem i partiet. Samtidigt är han noga med att påpeka att han inte representerar någon annan än sig själv.

–  Jag brukar säga att jag redovisar min nuvarande ståndpunkt.

Det politiska intresset har han med sig från uppväxten. Både mamma Carin som var lärare, och pappa Stig som arbetade vid järnvägen var läsande personer. Den lilla familjen bodde i Hamrångefjärdens enda hyreshus. På nedre botten fanns ett folkbibliotek dit Stig-Björn gick varje tisdag för att låna böcker. Samtidigt brukade han passa på att sitta med och lyssna på gubbarna som satt där och diskuterade.

En av sina första egna politiska upplevelser fick han i maj 1968. På den tiden fick alla SJ-anställda en gratis utlandsresa varje år. Det här året skulle Stig-Björn få följa med pappa till Paris.

–  Det var ju jättespännande. Jag hade fått ledigt från skolan. Men precis då bröt majrevolutionen ut och resan blev inställd. Det var ofattbart för mig då, att något sådant kunde hända. Vi fick åka till London i stället.

Efter gymnasiet blev det först jobb på sulfatfabriken. Tiden beskriver han som ganska enformig. För en ungdom hade orten inte mycket att erbjuda, särskilt inte för den vetgirige.

–  Till slut sa en kompis till mig att jag måste skärpa mig och flytta till Uppsala.

På den vägen är det. 1979 började Stig-Björn läsa statsvetenskap på universitetet. Under studietiden skrev han politiska texter och fick vikariat som ledarskribent på tidningen Östra Småland. Målet var att få en fast anställning. När inte det gick bestämde han sig för att disputera i stället. Ämnet blev Moderata samlingspartiets historia.

–  Det som hände med avhandlingen var att jag fick en legitimitet, att jag som proffstyckare också fick en titel.

Numera är Stig-Björn Ljunggren en välkänd profil och politisk debattör. Varje dag ägnar han tre, fyra timmar åt att läsa in sig på dagsaktuella händelser, skumma igenom morgontidningarna, följa bloggar och Twitter. Dessutom är han handledare på statsvetenskapen i Uppsala. Sina studenter beskriver han som seismografer.

–  De reagerar på alla små och stora darrningar som händer i samhället. De förebådar tidsandan.

Vad drivs du av?

– Det är någon slags nyfikenhet som gränsar till något nästan skadligt. Jag har grunnat på det där – hur mycket det har att göra med att jag var ensambarn de första åtta åren, att jag inte hade så många lekkamrater, eller de stora skogarna, att det inte hände så mycket där jag växte upp?

Nyfikenhet på vad?

–  Hur det fungerar. Frågan jag hela tiden ställer är: Vad finns bakom det här, eller vad är det här egentligen? Det gäller inte bara politik, jag är inne på mycket annat också som sociologi och ekonomisk historia. Det är både en otålighet och en brist på uthållighet – i den meningen att jag inte riktigt fördjupar mig i någonting – förutom avhandlingen då. Jag har alltid varit nervös över att det ska vara något som jag inte har koll på.

Har du förändrats något med åren?

–  Möjligtvis har jag blivit lite snällare och mer generös i mina tolkningar av vad andra säger och mer intresserad av att beskriva saker än att tala om ”så här borde det bli”.

–  Sedan bör det nämnas att när jag träffade min hustru gjorde jag fantastiska fiskpinnar i curry och var rätt bra på pulvermos. Och jag drack vin efter prislappen, ju billigare desto bättre. Sedan dess har jag blivit lite mer sofistikerad – nu vet jag hur ostron smakar. Men fortfarande uppskattar jag en riktig korvkiosk där man kan få korv, mos och räksallad.

Fakta

Stig-Björn Ljunggren

Fyller: 60 år den 25 november 2017.

Bor: I Uppsala.

Familj: Hustrun Annelie Roswall Ljunggren och barnen August, 25, Agnes, 22 och Hedda, 18 år.

Gör: Statsvetare, politisk debattör och skribent.

Om att fylla 60: ”Det är ju oundvikligt. Men jag har hunnit med ganska mycket och känner mig rätt nöjd och har börjat döstäda så smått. Sedan finns det alltid saker kvar att göra.”

Så firar jag födelsedagen: ”I hemmet med tjocka släkten och några vänner, men det blir inget större kalas.”

Önskar mig i present: ”Vin och sprit vill jag gärna ha – whiskey har jag dåligt med – och strumpor. Jag vill också gärna ha en sådan där väderstation. Annars har jag allt.”

Om framtiden: ”Nu står yngsta dottern på egna ben och jag skulle i princip kunna söka ett jobb. Samtidigt kan jag tänka mig att arbetsmarknaden är rätt begränsad för en 60-åring. Men skulle det dyka upp något tar jag det – osett, haha.”

Visa mer...