"Jag fick växa upp rätt snabbt"

Grattis Artikeln publicerades
Curlingspelaren Anna Hasselborg fyller 30 år.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Curlingspelaren Anna Hasselborg fyller 30 år.

Anna Hasselborg är uppvuxen i en riktig curlingfamilj, men blev aldrig curlad som barn. Redan som 15-åring flyttade hon hemifrån för att helhjärtat satsa på sporten.

– Min drivkraft är att jag älskar att tävla och vara bäst i det jag tar mig för, säger hon.

Lag Hasselborg, där Anna Hasselborg är skipper (lagkapten), har vunnit både OS- och EM-guld samt tagit VM-silver de senaste åren.

– Vi är oerhört stolta över det som vi har åstadkommit som lag sedan 2015. Vi har haft – och har – viljan att ständigt bli bättre. Och vi älskar verkligen det vi håller på med, säger hon hemmavid i sitt ljusa vardagsrum.

Som skipper är största utmaningen att hålla fullständig koncentration i flera timmar, menar hon.

– Det gäller att verkligen vara i nuet och tänka på det jag ska göra, att fokusera på detaljer som exakt hur den här stenen ska spelas.

Inte minst handlar det om att ha roligt, för då förmår man både slappna av och hålla koncentrationen uppe när det gäller. Laget leker mycket under träningen, framhåller hon.

En annan oumbärlig ingrediens bakom framgångarna är inneboende trygghet.

– Jag har en trygghet i mig och den växer sig större med lagets tillit till mig.

Som skipper är utmaningen att hålla fullständig koncentration i flera timmar och fokusera på detaljer som exakt hur stenarna ska spelas.
Foto: Henning Bagger
Som skipper är utmaningen att hålla fullständig koncentration i flera timmar och fokusera på detaljer som exakt hur stenarna ska spelas. "Jag vill alltid pressa gränsen för hur bra jag kan bli", säger hon.

Kärleken till curling har funnits länge. Mamma spelade curling, pappa spelade curling och vann bland annat EM-guld, EM-brons och VM-silver. Storebror spelade curling han med. Lilla Anna tittade storögt på och lärde sig att stå och glida på is. Sju år gammal började hon själv och sakta men säkert växte passionen för sporten.

– Jag har alltid varit målmedveten när det gällde curling. Redan när jag vann SM 2003 var det blodigt allvar.

Trots att hon hade “curlingföräldrar” blev hon inte curlad som barn, hävdar hon. Tvärtom. Fyllda 15 flyttade hon från hemmet i Stockholm för att börja på Riksidrottsgymnasiet i Härnösand.

– Det var ganska tufft att flytta hemifrån, men det var utvecklande. Jag fick växa upp rätt snabbt.

Nu har ytterligare 15 år flytt under vilka hon utbildat sig till civilekonom och fått jobb som projektledare på Vattenfall. Så där har hon någonting att falla tillbaka på i livet efter idrotten. Men när lag Hasselborg blev uttaget till OS fick hon och de andra spelarna stipendium. Sedan dess är hon tjänstledig för att helt och hållet ägna sig åt idrotten.

– Curling är både mitt yrke och min passion. Jag är oerhört stolt över att jag håller på med det på heltid.

Inte utan att man kan undra om det kan bli för mycket av det goda.

– Nej. Precis som alla elitidrottare älskar jag min sport och är tacksam för att jag kan hålla på med den på heltid. Min drivkraft är att jag älskar att tävla och vara bäst i det jag tar mig för. Jag vill alltid pressa gränsen för hur bra jag kan bli. Mitt mål är att bli bättre och bättre och vinna nästa OS. Att vinna ger en oerhörd glädje.

Det finns dock ett liv utanför sporten. Det består av en man, familj och många fina vänner.

– Det viktigaste i livet är självklart människorna jag har omkring mig. Min familj betyder mycket för mig, säger Anna Hasselborg.

 

Fakta

Namn: Anna Hasselborg.

Fyller: 30 år den 5 maj 2019.

Gör: Curlingspelare.

Familj: Gift med Mathias sedan sommaren 2018.

Bor: Stockholm.

Så firar hon födelsedagen: “Jag är inte så duktig på att fira min födelsedag. Helst vill jag vara tillsammans med min familj och mina vänner.”

Om att fylla 30: “Det känns gammalt.”

Favoritmat: “Jag älskar all mat!”

Om utseendefixering: “När det handlar om idrott, eller över huvud taget, är utseende inte relevant, tycker jag. Fokus ska vara på idrotten och på idrottsliga prestationer.”

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.