"Ibland är det klokt med djupa andetag"

Grattis Artikeln publicerades
Riksdagsmannen Tomas Tobé fyller 40 år i februari.
Riksdagsmannen Tomas Tobé fyller 40 år i februari.

Otålige moderata politikern Tomas Tobé har genom åren lärt sig att räkna till tio. I tuffa situationer tillför hans unga tvillingar välgörande perspektiv på tillvaron.

Riksdagsledamoten Tomas Tobé är ordförande i justitieutskottet och Moderaternas rättspolitiska talesperson sedan juni 2017. Dessförinnan var han partisekreterare, skolpolitisk talesperson, näringspolitisk dito samt ordförande i arbetsmarknads- och utbildningsutskottet.

– Det roligaste som riksdagsledamot är att träffa så många intressanta människor som kan förmedla nya perspektiv och insikter. Efter elva år i riksdagen känner jag att jag har hittat hem i justitieutskottet. Det har blivit tydligare för mig hur viktig trygghet är i vårt samhälle. Jag har ett starkt engagemang för att brottsoffer ska få upprättelse. Jag har landat även privat, säger han i den blå soffgruppen i sitt rum i riksdagen.

Samtidigt har politiken knappast bara varit en dans på rosor, medger han.

– Givetvis har jag i min roll som politiker blivit ifrågasatt och begått misstag. Då kan det vara tufft. I dessa lägen har det varit bra för mig att ha några som är viktigare än jag – mina barn. De ger extra skydd i tuffa situationer. För de finns där oavsett vad som händer. Jag hade inte förväntat mig att mina barn skulle hjälpa mig i den här rollen, men det gör de. Innan jag skaffade barn tog jag åt mig mer av kritiken än jag gör i dag.

Den 2 juni 2017 blev det offentligt att han tvingades avgå från rollen som partisekreterare.

– Det är klart att jag inte tyckte att jag hittade hem då, men det var en intressant vändpunkt. Jag tänkte på mina barn och på att de är det viktigaste i världen för mig. Så länge jag har familj och är frisk är jag nöjd med livet.

En annan vändpunkt inträffade vid fyllda 24. Efter tio år i Moderata Ungdomsförbundet (MUF) lämnade han politiken och startade en kommunikationsbyrå tillsammans med en kompis. När uppbyggnadsfasen var över och företaget gick bra kom han fram till att han “inte var färdig med politiken”. På den vägen är det.

– Jag vill bidra till förbättringar i samhället och gillar förändringar. Jag är rätt otålig som person, inte bara i politiken. Ibland är det klokt med djupa andetag. Genom barnuppfostran har jag även lärt mig att räkna till tio. Det kan också vara bra att sova på saken och inte ta beslut i affekt.

Han hoppas att han uppfattas som positiv och engagerad person – “de flesta vill ju inte sitta med dysterkvistar”. Den positiva livssynen kommer från uppväxten i Gävle, framhåller han.

– Jag blev uppfostrad att göra det bästa av livet. Mina föräldrar gav mig stora friheter – jag fick komma hem senare än mina kompisar – men jag tog också ansvar för mina handlingar.

Den politiska gnistan tändes hos 14-åringen i kampen för större valfrihet av skolämnen. Det märks hur frågan ännu engagerar.

Han säger sig vara rak på sak, både i politiken och privat.

– Vid konflikter brusar jag upp och rensar luften. Jag vill lösa saken på en gång. I äktenskapet har vi regeln att aldrig gå och lägga oss som ovänner. Att älta och vara sur bara förlänger negativa känslor. Bättre att försöka lösa konflikten.

Har du några framtidsdrömmar?

– Jag är ingen drömmare. Jag hoppas att vara frisk, leva länge och se mina barn växa upp. Det är härligt att leva. Meningen med livet är att åstadkomma så mycket lycka som möjligt under vår tid på jorden, säger Tomas Tobé.

Fakta

Tomas Tobé

Fyller: 40 år den 16 februari 2018.

Gör: Riksdagsledamot (M).

Familj: Gift med Markus. 4,5 år gamla tvillingar.

Bor: I Tyresö.

Så firar han födelsedagen: “Det blir en fest, ett tillfälle att få en lycklig stund med vänner.”

Om att fylla 40: “Jag har landat på en väldigt bra plats i livet. Jag har väntat på krisen, men inte känt av den ännu.”

Årets homo 2008: “Utmärkelsen var uppmuntrande. Mest stolt var jag över att ha varit med och bidragit till att Sverige fick en könsneutral äktenskapslagstiftning.”

Decemberöverenskommelsen: “Den ångrar jag.”

Regeringssamarbete med Socialdemokraterna: “Jag säger nej till det. I en demokrati är det viktigt med flera seriösa alternativ. Ett sådant samarbete ska sparas till värre krissituationer.”

Brottsligheten: “Jag tror att det blir värre innan det blir bättre. Vi har tappat kontrollen över vissa områden medan de kriminella har flyttat fram sina positioner. När tilliten till rättssamhället har raserats är den svår att bygga upp igen.”

Visa mer...