Fotografen Tuija Lindström död

Fotografi Artikeln publicerades
Tuija Lindström.
Foto:Anders Kallersand /TT
Tuija Lindström.

Fotografen och konstnären Tuija Lindström har gått bort vid 67 års ålder.

Lindström, född i Finland, räknas som en av de mest inflytelserika personerna inom den svenska fotografin i modern tid och blev dessutom Sveriges första kvinnliga professor i fotografi.

Dödsfallet bekräftas för TT av Lindströms vän Niclas Östlind, kurator och filosofie doktor i fotografi.

Östlind kurerade Lindströms stora utställning "Look at us" på Liljevalchs i Stockholm 2004 och beskriver fotografen som en person med "oöverstigligt inflytande" som bröt ned barriärer under det skede när svenskt fotografi blev en del av den samtida konsten.

– Om vi tittar på den scen vi har i dag, där de kvinnliga konstnärerna som arbetar med fotografi hör till de mest inflytelserika, är det i väldigt hög grad Tuija Lindströms gärning, säger han till TT.

Tuija Lindström föddes i Finland 1950 och var verksam i Sverige sedan mitten av 70-talet. I sitt fotografi tog hon sig an teman som landskap, porträtt – särskilt kvinnoporträtt – och nakenstudier. Fotosviten "Kvinnorna vid Tjursjön" från 1991 räknas till hennes mest inflytelserika verk.

Mellan 1992 och 2002 var Lindström Sveriges första kvinnliga professor i fotografi vid dåvarande högskolan för fotografi vid Göteborgs universitet. Under hennes ledning stöptes utbildningens inriktning om från en mer yrkesinriktad linje till en mer teoretisk sådan.

– Hennes inflytande har varit både hennes eget arbete och hennes roll som professor och inspiratör. I det arbetet fick hon kämpa. Det vi ser i dag och kan ta för givet var någonting som hon skapade – inte helt själv men hon var den drivande motorn i det, säger Östlind.

Nyheten om Lindströms bortgång skakar om familj och vänner i konstvärlden, bland annat kollegorna Carl Michael von Hausswolff och Channa Bankier som uttrycker sin sorg i sociala medier.

"Denna storslagna fotograf och fantastiska kvinna. Så oändligt sorgligt. Alldeles för tidigt", skriver Bankier på Facebook.

Fakta

Fakta: Tuija Lindström

Född 1950 i Kotka, Finland.

Gick ut Konstfack i Stockholm 1984.

Tillträdde som professor på högskolan för fotografi i Göteborg 1992.

Under Lindströms ledning skapades en tvåårig masterutbildning i fotografi samt en filmregiutbildning.

Hennes utställningar visades i ett flertal länder. Hennes bilder finns utställda på bland annat Moderna museet i Stockholm, Finlands fotografiska museum i Helsingfors och Houston Art Museum i USA.

Visa mer...