Författaren Sven Lindqvist död

Litteratur Artikeln publicerades
 
Sven Lindqvist blev 87 år.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Sven Lindqvist blev 87 år.

Författaren Sven Lindqvist har avlidit. Med böcker som "Utrota varenda jävel" räknas han som en av de viktigaste författarna i modern svensk litteratur. Han blev 87 år.

– Han lanserade en ny litteraturform, säger författaren Stefan Jonsson.

Lindqvist gick bort efter en längre tids sjukdom, skriver Dagens Nyheter , där han i många år varit medarbetare på kultursidorna.

Sedan 1950-talet har Lindqvist skrivit ett 30-tal böcker i många genrer, mestadels reseberättelser, reportage och dokumentär prosa.

Mest känd är han kanske för sin "Utrota varenda jävel" från 1992, där han gjorde upp med den västerländska rasismen. Boken skakade om Sverige med sin skildring av kolonisatörernas sadism och brutalitet i Kongo. Framställningen av nazismens judeutrotning som ett i raden av västerländska folkmord genom tiderna skapade enorm debatt och boken översattes till en lång rad språk.

I intervjuboken
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT
I intervjuboken "Sanningskonst" samtalade Sven Lindqvist med Stefan Jonsson om sitt skrivande. "Han lanserade en ny litteraturform med ett sanningsanspråk som kunde nås på konstnärlig väg", säger Jonsson.

"Utrota varenda jävel", liksom flera andra av Lindqvists verk skrevs utifrån hans vilja att förena liv och verklighet med dikt.

– Han lanserade en ny litteraturform med ett sanningsanspråk som kunde nås på konstnärlig väg för att tala om det svåraste och det värsta, som var västvärldens förbytelser mot den övriga världen och människans förmåga till ondska. Det koloniala arvet men också koloniala nuet, hur det fortsatte och hur det fortsätter i dag, säger kritikern och författaren Stefan Jonsson till TT.

Jonsson har skrivit en intervjubok, "Sanningskonst", där han samtalade med Sven Lindqvist, och som gavs ut förra året.

Sättet att skriva följde med Lindqvist under hela hans författarskap.

– Förhållandet mellan tanke och konst var viktigt redan i min första bok, "Ett förslag", där förslaget gick ut på att inte se romanen som den enda prosakonsten. Själv ville jag dra en lans för essän som den kraftfullaste konstarten, där det mesta var ogjort, sade han till TT i januari i fjol.

När "Sanningskonst" gavs ut levde Lindqvist sedan många år med Parkinsons sjukdom, men han ville inte se boken som ett testamente.

– Jag har inte krupit ner i kistan ännu, jag ser den inte som mitt sista ord, sade han till TT då.

(TT)

 

Fakta: Sven Lindqvist

Föddes 28 mars 1932. Uppvuxen strax söder om Stockholm. Gick på Södra Latins läroverk med bland andra Tomas Tranströmer som förblev en nära vän. Studerade litteraturvetenskap och skrev en avhandling om essäisten och aforistikern Vilhelm Ekelund.

Debuterade 1955 med "Ett förslag" och har därefter givit ut mer än 30 böcker. De flesta böcker är en blandning mellan det starkt självbiografiska och subjektiva reportaget, lyrik, dokumentär och vetenskap. Bodde på 1960-talet tillsammans med dåvarande hustrun Cecilia Lindqvist i Kina och Grekland. Gjorde omfattande resor i Asien och Latinamerika. Gav 2005 ut en bok om aboriginerna i Australien, "Terra Nullius - en resa genom ingens land".

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.