Författaren Hans Erik Engqvist är död

Familj Artikeln publicerades
Hans Erik Engqvist
 
Hans Erik Engqvist.
Foto: Privat
Hans Erik Engqvist Hans Erik Engqvist.

Författaren Hans Erik Engqvist har avlidit, 84 år gammal.

Hans bortgång bekräftas av familjen för TT.

Hans Erik Engqvist debuterade med ungdomsromanen "Rymmarna" 1978 och skrev totalt ett 40-tal barn- och ungdomsböcker under sin författarkarriär. Han har bland annat skrivit böckerna om fotbollslaget Bråberga IF. Även "Tröja nummer 10", för vilken han blev Augustnominerad 2004, handlade om en pojke som spelade fotboll men också om hans första förälskelse.

Rod Bengtsson var Engqvists förläggare på Bonnier Carlsen bokförlag under de senare åren av hans författarkarriär. Han minns en empatisk man som levde för skrivandet.

– Hans-Erik var en överraskningarnas man och en lite annorlunda författare. Han hade en fantastisk empati som var en viktig del i hans liv. Han var en väldigt fin person i ordets absolut rätta bemärkelse, säger Rod Bengtsson till TT.

– Det är väldigt glada minnen jag har av honom, även om det är sorgligt att han gått bort. Jag tyckte väldigt mycket om honom.

Hans Erik Engqvist är en av landets mest lästa barn- och ungdomsboksförfattare och satt i Svenska barnboksakademien under många år. Han har belönats med flertalet priser för sina verk, bland annat Nils Holgersson-plaketten och Vita rosen-priset.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.