"Det är en styrka att vara två"

Grattis Artikeln publicerades
”Jag har en fantastisk familj som stöttat mig i vått och torrt”, säger Caroline Hjelt, som ända sedan hon var liten har drömt om att få jobba med musik.
Foto:Karl Melander
”Jag har en fantastisk familj som stöttat mig i vått och torrt”, säger Caroline Hjelt, som ända sedan hon var liten har drömt om att få jobba med musik.

Det har gått fem år sedan Icona Pop svepte över världen med dunderhiten ”Love it”. Men med framgångarna har trycket utifrån också ökat. Då är det en styrka att vara två, säger Caroline Hjelt.

–  Med Aino blir det lite "vi mot dem". Det har varit väldigt skönt många gånger.

Samma helg som tv-programmet ”Så mycket bättre” har sin säsongstart flyger Icona Pop tillbaka till Los Angeles. Att popduon har fullt upp är nästan en underdrift. Bandets agent ger oss en intervjutid på femton minuter med Caroline Hjelt.

Det är fem minuter mindre än vad vi fick med statsministern.

–  Oj! Ja, det är mycket nu.

Bland annat har hon och Aino Jawo skrivit ny musik som de börjat spela in, och så har de gjort ”massor av intervjuer”. Snart väntar nya turnéer och spelningar runt om i världen.

–  Vi har varit i Sverige typ fem månader vilket är det längsta vi har varit hemma på sju år. Annars har vi mest varit här en vecka över jul eller varit på turné, men då har vi ju bott i en turnébuss, säger Caroline Hjelt.

Men hon klagar inte. Ända sedan hon var liten har hon drömt om att få jobba med musik. I dag har den drömmen uppfyllts med råge.

En avgörande händelse var 2009 under en fest i det kollektiv som Caroline Hjelt då bodde i. Dit kom nämligen Aino Jawo och de två fann varandra direkt och bestämde att de skulle starta ett band.

Nästa stora steg kom 2012 med dunderhiten ”I love it” som snabbt svepte över världen. Bland Icona Pop-fansen finns både Lena Dunham – skapare av och huvudperson i tv-serien ”Girls” och Amerikas förre president Barack Obama.

–  Det visar att de har bra musiksmak, haha. Det var ju rätt surrealistiskt när Obama spelade vår låt i samband med att han höll sitt sista tal som president. Och väldigt kul!

Hur har du förändrats med åren?

–  Jag tror att man lär sig mycket hela tiden, för att man måste. Situationer som man måste lösa. I dag vet jag lite mer var jag har mig själv, att det är okej att man är olika och att det kan vara en styrka. Det handlar om att acceptera vem man är i stället för att försöka förändra sig för att passa in.

–  Jag är också mer säker och trygg i mig själv nu, och jag litar på min magkänsla. Om den säger mig något ifrågasätter jag den inte. Det tror jag är något som har kommit med åldern.

Som ett led i framgångarna har även trycket på bandet ökat. Det är många som vill att de ska komma och spela. Även om det känns kul finns inte alltid tiden eller orken. Där tycker Caroline Hjelt att hon blivit bättre på att säga nej.

Sedan finns det tillfällen, som inte är lika roliga och då det alltid är värt att markera, menar hon. I de fallen är det också en styrka att vara två.

–  Med Aino blir det lite "vi mot dem"-feelingen jämfört med om man varit helt själv. Det är väldigt skönt.

Som exempel tar hon vissa tillfällen då de jobbat som dj:s, en ganska mansdominerad nisch i musikvärlden, och blivit ifrågasatta av män.

–  De kan ta för givet att vi inte kan för att vi är tjejer. Sedan visar det sig ofta att vi är mycket bättre än dem. Sådant kan hända än i dag.

Vad känner du då?

–  Man blir ju arg och frustrerad, men sedan tänker jag att vi ska försöka lära dem.

Caroline Hjelt säger att hon och Aino har pratat mycket om detta. Om vikten av att stötta varandra, både killar och tjejer, men också att reagera direkt.

–  Som om man blir utsatt för någon typ av sexuella trakasserier och känner att den här killen använder sin maktposition på något sätt. Då är det upp till en själv att fråga: "Varför sa du så där?". Vågar man inte det så kan man ta tag i den som står bredvid och berätta: "Den här personen gjorde det här. Kan du hjälpa mig?".

Har yngre blivit bättre på att säga ifrån?

–  Kanske, men fortfarande finns det kvar än i dag. Därför är kampanjen #metoo så bra. Den har lyft upp så mycket, saker som man kanske aldrig berättat för någon för att man tänker att det är väl ingen grej. Men det är en grej, och det ska inte hända. Man ska inte göra små bagateller av allt.

Fakta

Caroline Hjelt

Fyller: 30 år den 8 november 2017.

Bor: Södermalm i Stockholm och i Los Angeles, USA.

Familj: Mamma och hennes respektive, pappa och två fantastiska syskon. Och så hunden Sigge.

Gör: Musiker och artist i popgruppen Icona Pop tillsammans med Aino Jawo.

Aktuell: Medverkar under hösten i TV4-programmet ”Så mycket bättre”.

Om att fylla 30: ”Ibland efter en lång turné kan man börja ifrågasätta sina val. Andra har kanske skaffat hus och barn och allt. Men så kommer jag fram till att jag ju har valt det här livet, och är jättejätteglad för det. Och jag känner mig asung.”

Så firar jag födelsedagen: ”Både jag och Tove Lo fyller 30 år och ska ha fest i LA tillsammans. Det blir ett ypperligt tillfälle att dra ihop vänner och familj och fira.”

Drag jag jobbar med: ”Jag är otroligt självkritisk, vilket jag ständigt kämpar med, men det har blivit lite bättre med åren. Sedan är jag väldigt envis – jag förstår inte ett nej. Det kan vara bra i vissa sammanhang, men ibland måste man ju bara acceptera ett nej.”

Visa mer...