Bengt Kilsäter

Familj Artikeln publicerades

Bengt Kilsäter, känd Karlshamnsprofil och framför allt känd för sina stora framgångar inom segelsporten under 1960-talet har för alltid lämnat oss, mönstrat av sin stora passion, motorseglaren Natalia, lämnat efter sig hustrun Britt, barn, barnbarn och en stor skara seglarvänner.

Bengt var född 1943, och uppvuxen på Kungsgatan i Karlshamn, där familjen bedrev en konditorirörelse, men det var från sommarstugan vid Solskensviken i Vägga Bengt hade sina första minnen.

En flateka blev det första flytetyget och med hjälp av den var det nära över till fiskehamnen och fiskargubbarna där det fanns mycket att lära och ta intryck av.

Att den lilla jolleliknande segelbåten snipe skulle sätta KSS och Karlshamn på Europakartan vad gäller segling kunde väl ingen ana, när sex ungdomar med Bengt i spetsen 1959 satsade all sin fritid och alla sina sparslantar för att bygga sina egna båtar. Förebild för projektet var den danske olympiasegraren i snipe Paul Elvström.

Intresset för snipe växte fort bland ungdomarna i Karlshamn.

Resultaten lät inte vänta på sig. Snart var KSS med Bengt i täten kända långt utanför Blekinges gränser, där flera placerade sig bra vid både DM och SM.

1964 var ett intensivt tävlingsår för Bengt med 104 starter. Vid en veckolång regatta i Monaco presterade han en fjärdeplats, i kamp med hela den västeuropeiska eliten. Som avslutning på den tävlingen, fick han motta priset ur Grace Kellys hand.

När SM i folkbåt arrangerades var deltagarna många och konkurrensen stenhård.

Den stora skrällen kom i Nyköping 1970 då Bengt tog hem segern och blev Sverigemästare.

Hans SM-seger blev mycket uppmärksammad, Bengt Kilsäters SM-bragd bäddade för utmärkelsen Allehandapokalen för årets bästa idrottsprestation.

Bengt hade nu nått ett av sina mål i och med SM-segern. Tävlandet tog mycket tid och kraft. 1976 trappade han ner på tävlingsverksamheten för att ägna mer tid åt familj och arbete i familjeföretaget Christins konditori. Efter 16 år i branschen och med en saknad efter den nedlagda tävlingsverksamheten, blev längtan efter friheten, närheten till havet och naturen allt för svår. Han skulle nu satsa på en helt annan yrkesinriktning – han skulle bli fiskare.

Tidningarna gick ut med stora rubriker om det ovanliga yrkesbytet. ”Nu skulle Bengt ordna så det blev andra bullar – fiskbullar!”

Efter två år som yrkesfiskare var det dags att sadla om igen. Bengt träffade sin blivande hustru Britt och flyttade till Nynäshamn och Torö vid Landsort. Bengt arbetade ett antal år i Stockholm och en kortare tid i Västervik, innan han återvände till hemstaden 1998.

Bengts sista båt kom att bli den ketchriggade 33 fots träbåten Natalia, där sommarhalvåret tillbringades på hav och i skärgård, medan vintrarna gick åt till att underhålla och förbättra båten.

Det är en innehållsrik, färgstark och brokig levnadshistoria jag haft förmånen att få ta del av under många trevliga stunder med Bengt, såväl i hemmet som till sjöss.

Segling, hav och båtliv är för mig inte bara ett intresse, det är ett sätt att leva, en livsstil som ingen kan ändra på, framhöll Bengt många gånger när denna fråga kom på tal.

Snart ska du återförenas med det hav som under hela ditt liv varit din livsnerv och glädje.

Tack för alla fina minnen

Anders Hansson/en av alla seglarvänner