Arne Palmkvist

Familj Artikeln publicerades

Några dagar före jul nåddes vi av budet att Arne Palmkvist från Hörviken hade fått lämna jordelivet i en ålder av 75 år.

Arne var en god vän, en älskad make och familjefar och en utgivande medmänniska. Han växte upp i barndomshemmet tillsammans med mor och far och tre systrar, men i tidiga barndomsår miste han sin far i en svår sjukdom. Jag tror att denna förlust av en fadersgestalt kanske kom att prägla Arnes fortsatta livsgärning, att försöka förstå och finnas till för sin nästa.

Arne hade också ett stort samhällsengagemang och hade förtroendeuppdrag för kristdemokraterna i såväl kyrka som samhälle. I tidiga ungdomsår valde Arne att bli en personligt kristen, och sin andliga hemvist hade han i Listerkyrkan i Hällevik.

Arnes engagemang att tjäna Jesus ledde honom så småningom fram till en pastorsutbildning inom Fosterlandsstiftelsen, och han tjänstgjorde därefter som pastor i EFS-gemenskapen i Karlskrona under några år.

I slutet av 1980-talet fick Arne en tjänst som diakon i Jämshögs församling, och det var under dessa år som jag lärde känna honom (jag var då diakon i Bromölla). Vi hade under dessa år ett mycket givande samarbete om de diakonala frågorna. Vi var då också ofta ute och spelade och sjöng i olika kyrkor och kapell.

Juldagen 2017 skulle vi tillsammans ha haft den 27 julottan i Hörvikens missionshus. Den ”ottan” och den gudstjänsten får vi mötas till i en bättre värld. ”En dag skall evighetens morgon gry … Då har jag gått till slut den väg han stakat ut. Om mörk ibland till himlens land den gick ändå.”

Vännen

Febe Björklund

Diakon