Annika Klar 1956-2018

Familj Artikeln publicerades
Annika Klar.
Annika Klar.

Vår arbetskamrat vid Blekinge museum Annika Klar har som tidigare meddelats avlidit. Hon sörjs närmast av döttrarna Christin och Carin med familjer.

Annika Klar utbildade sig inom museiämnena i Lund. Innan hon kom till Blekinge museum sommaren 1987 var hon anställd på flera museer i Sverige bland andra Västerbottens museum, Varbergs museum och Jönköpings läns museum.

Under åren vid Blekinge museum arbetade hon med museets föremålssamling. Två gånger fick hon till uppgift att ansvara för flytt av museets alla föremål. Första gången gick flytten från museet vid Fisktorget till det då nyinköpta Kungshallsmagasinet på Stumholmen. Nästa stora flytt gick från Kungshall till nya lokaler på Rosenholmsområdet. Det var ett projekt som tog flera år och krävde mycket planering. Med sin organisationsförmåga och sitt lugn var hon som klippt och skuren för uppgiften. Det nya magasinet på Rosenholm blev ett av Sveriges mest spännande föremålsmagasin.

Annika var också den som påbörjade och ansvarade för digitaliseringen av museets föremålssamling, ett arbete som kräver både uthållighet och kunskap.

På sin fritid var Annika under många år engagerad i idrottsrörelsen, främst inom fäktningen. Som ung var hon själv aktiv fäktare. Hon var även museets representant i Blekinge Idrottshistoriska Sällskap.

Ett annat stort intresse Annika hade var att resa. Det blev många turer ut i världen med arbetskamrater, vänner eller med döttrarna. En plats som också låg Annika varmt om hjärtat var fritidshuset utanför Falkenberg.

Annika var sina vänners vän. Hon ställde alltid upp för andra, men ville helst inte stå i rampljuset. Vi minns Annika som ödmjuk, engagerad, kunnig, klok och jordnära. Som kollega var hon alltid hjälpsam och snabb att ge beröm. Vi saknar dig Annika!

Arbetskamraterna vid Blekinge museum