Ronnebys trygghet är i allvarlig fara

Nicolás Westrup (SD) ,

I förra veckan kunde vi läsa i lokaltidningarna att Ronnebys polisstation skulle minska sina öppettider från minimala – till i princip obefintliga.

Hade det varit så att Ronneby varit helt fritt från brott så hade jag nästan kunnat acceptera en minskning – men bara nästan.

Dagligen kan vi i samma tidningar ta del av de brott som skett dagen innan. Allt från cykel/mopedstölder, vandalism till knivdrama och våldtäkter. Detta är inte bara specifikt för Ronneby utan även för andra kommuner runt om i Sverige.

Enligt Magnus Bergman, chef för lokalpolisområdet som Ronneby ingår i, så tycker myndigheten att de uppfyller kraven på tillgänglighet, även om stationen endast har öppet 3 procent (6,5 timmar av veckans alla 168 timmar, som motsvarar 14 dygns öppethållande på ett helt år). Enligt mig så är detta samma sak som obemannad!

    Ronneby är en medelstor kommun med drygt 28 000 invånare. Detta placerar oss på 88:e plats av 290 kommuner. Med en areal på 861,83 kvadratkilometer hamnar vi på 123:e största kommun i Sverige.

    Om jag nu leker med tanken på att samtliga kommuner som är mindre än Ronneby inte heller har en bemannad polisstation (nej den tanken låter jag bli), kan busarna känna sig relativt trygga.

    Polisväsendet i Sverige ska enligt lagen arbeta för att ”upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt att i övrigt tillförsäkra allmänheten skydd och annan hjälp”.

    Att ha en bemannad polisstation i kommunen signalerar trygghet – en trygghet som är viktig för oss alla – inte minst för de barnfamiljer, äldre och alla andra som funderar på att flytta in.

    Jag hoppas och önskar att samtliga partier i Ronneby, skyndsamt och gemensamt, arbetar för att få en polisstation som är bemannad varje dag, året runt!