Debatt

VMAB, var flexibla om Hanö!

Debatt Artikeln publicerades
Foto: LENA EHRING

Inger Pilthammar svarar på VMAB:s replik "VMAB: det är inte vårt ansvar” (BLT den 31 juli).

VMAB lägger stor vikt vid vem som har ansvaret för olika avfall. Med tanke på att varenda hushåll på kommunens fastland, inklusive sommarboende, har sortering med åtta olika fack inkluderat både plast och metallförpackningar så borde den stora frågan då vara varför Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) inte ansvarar för de soporna. Då det finns ett stort miljötänk bör ni som ett dotterbolag till kommunen gå i bräschen för sorteringen och inte skylla ifrån er.

Om önskan eller kravet varit en återvinningsstation på Hanö hade det såklart varit FTI:s ansvar. Men det handlar inte om det.

Önskan är naturligtvis inte heller ett stort sopkärl vid var bostad som på fastlandet med alla sorteringsfacken i, utan större kärl som alla på Hanö kan sortera plast och metallförpackningar i. Enkelt för alla med kollektiva kärl som ni rekommenderar på er hemsida.

Precis som på fastlandet där varje hushåll har den servicen utanför dörren.

Johan Ekelund, VMAB, skriver att arrangörerna betalar för festivalernas extra kärl. Både Killebom och Östersjöfestivalen arrangeras av kommunerna, alltså våra skattepengar!

VMAB är ett kommunalt bolag så omskrivningar om vem som betalar blir lite märklig. Det gäller att vara flexibel i tänket vad det gäller Hanös avfall. Sommartid är det många som både bor på och besöker ön.

Tre månader om året! Om ni har det intresset för Hanö och miljön som ni hävdar borde frågan vara löst till nästa års sommarmånader.

Inger Pilthammar

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.