Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Vi vill bryta tystnaden om psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa är en av de vanligaste orsakerna till att du blir sjukskriven i dag och ändå är det tabu att prata om och de som har blivit sjuka känner sig ensamma och oförstådda. Samtidigt som självmorden bland yngre ökar. Det kanske är dags att prata om det nu?
Publicerad 22 september 2018
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Ångesten är fruktansvärd att leva med. Den kommer när du minst anar det. Och ingen ser eller förstår det som pågår inuti dig. Men hela kroppen påverkas och du blir så trött så du vet inte hur du ska orka en gång till.”
”Ångesten är fruktansvärd att leva med. Den kommer när du minst anar det. Och ingen ser eller förstår det som pågår inuti dig. Men hela kroppen påverkas och du blir så trött så du vet inte hur du ska orka en gång till.”Foto: isabell Höjman/TT

Det är en fruktansvärd känsla. Världen rämnar liksom omkring dig. Kroppen ger ifrån sig massor med symtom som du inte kan tyda. Det gör ont i bröstet, armarna domnar, du blir yr, illamåendet gör dig knäsvag, du blir rädd och svetten rinner. Hjärtat bankar så hårt så att du är övertygad om att du ska dö. Ångesten är fruktansvärd att leva med. Den kommer när du minst anar det. Och ingen ser eller förstår det som pågår inuti dig. Men hela kroppen påverkas och du blir så trött så du vet inte hur du ska orka en gång till.

Ofta är det extremt starka människor som blir sjuka. Människor som har obearbetad mobbning från skolan, människor som kanske haft en tuff barndom, föräldrar med ett krävande barn hemma, människor med annan sjukdom i bakgrunden. Människor som har varit för starka för länge. Och trots att vi är fler och fler som drabbas bryts inte tystnaden.

Annons

Självmorden ökar bland yngre. Vi tror inte att det är en tillfällighet. Kraven som ställs på våra ungdomar i dag är ofta alldeles för höga. Kraven i sociala medier likaså, där det är viktigt med bilden som visas utåt och inte inåt av vem du är. Att ständigt vara uppkopplad ökar också på den inre stressen.

Vi vill, i våra olika roller, hjälpa till att synliggöra den psykiska ohälsan och självmorden bland unga och införa en nolltolerans mot självmord. Detta innebär fler konkreta utbildningar för vår sjukvårdspersonal kring hur psykisk ohälsa ter sig, vilka frågor man behöver ställa och hur man anpassar individuell hjälp på bästa sätt. Inte bara skriver ut mediciner. Det krävs uppföljningar och ordination på mental träning, yoga, meditation, mindfullness eller motsvarande som just den patienten mår bra av.

Region Örebro har bedrivit ett målmedvetet arbete kring självmord bland yngre som blivit framgångsrikt och som vi anser att landstinget Blekinge bör ta efter. Detta arbete handlar om ökad kunskapsspridning, en stark organisation och ett etablerat samarbete mellan ungdomars olika kontaktytor. En av de viktigaste delarna i deras arbete har varit att personer som försökt ta livet av sig alltid följs upp med extra täta kontakter. Däri ligger också ett samarbete mellan vård, skola och föräldrar där skolpersonal och föräldrar ges möjligheter till snabb kontakt vid behov. Alla kontaktytor gentemot barn och unga måste samverka och alltid vara på tå. I detta tror vi att det förslag som allianspartierna driver om en barn- och ungdomshälsa i Blekinge hade varit av stor betydelse. För det är just samverkan de jobbar med för att fånga upp unga på ett tidigt stadium.

Vi tänker på allvar bryta tystnaden och prata riktigt högt om psykisk ohälsa samt jobba för en nolltolerans mot självmord i Blekinge. Är du med?

Emma Stjernlöf

Moderaterna i landstinget Blekinge

Josefin Svensson

Entreprenör, ambassadör, CEO Bryt Tystnaden

Annons
Annons
Annons
Annons