Debatt

Vi välkomnar Internationella Engelska skolan till Karlskrona

Debatt Artikeln publicerades
Kunskap är den viktigaste faktorn för att stärka individens möjlighet att leva i frihet.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Kunskap är den viktigaste faktorn för att stärka individens möjlighet att leva i frihet.

För några veckor sedan kom det glädjande beskedet att skolinspektionen godkänner Internationella Engelska Skolans, IES, ansökan om utökat tillstånd. Skolan har nu möjlighet att etablera sig i Karlskrona med förskoleklass, grundskola och fritidshem.

Karlskrona har ett vitalt, livskraftigt och internationellt näringsliv. Företagen vittnar dock om svårigheter att rekrytera nyckelkompetenser, och en av anledningarna är avsaknad av en internationell skola. Familjer som skulle vilja flytta till arbete i Karlskrona har känt sig tvungna att avstå när det inte har funnits möjlighet för barnen att påbörja, eller fortsätta, sin engelskspråkiga skolgång. Etablerandet av en engelskspråkig skola har därför stått högt på näringslivets agenda under många år. IES har varit det självklara första valet. Skolan är etablerad på ett 40-tal platser i landet, har goda resultat och ett högt söktryck.

En annan viktig anledning till att IES etablering är angelägen för Karlskrona är vår nuvarande skolsituation. Karlskrona är en av de tio mest skolsegregerade kommunerna i landet. Etableringen av IES kan därför även ses som en möjlighet att mer systematiskt förändra befintlig skolstruktur i önskad riktning mot en minskad segregation.

Kunskap är den viktigaste faktorn för att stärka individens möjlighet att leva i frihet. Utbildning bryter barriärer, öppnar nya vägar och stärker individens förmåga fatta egna, självständiga beslut. Kunskap ger individen möjlighet att utifrån sina egna förutsättningar förbättra sin livssituation. Därför prioriterar vi liberaler alltid skolan, och för oss liberaler i Karlskrona har IES varit en av de viktigaste frågorna på skolans område.

Vi liberaler är mycket glada att vårt långsiktiga arbete med IES nu har gett resultat och välkomnar skolinspektionens beslut. Vi välkomnar också IES till Karlskrona och hoppas på att den för kommunen så betydelsefulla skolan kan starta redan under 2020.

Börje Dovstad, kommunalråd Liberalerna Karlskrona Kommun

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.