Debatt

Vi ska inte jaga ekorrar

Debatt Artikeln publicerades
En vuxen ekorre väger ungefär 300 gram.
Foto: Per Gustavsson/TT
En vuxen ekorre väger ungefär 300 gram.

Att börja jaga ekorre och hermelin för pälsens och köttets skull måste väl anses vara utan all rim och reson.

I början av året lämnar Svenska Jägareförbundet till Naturvårdsverket in ett förslag med nya jakttider. Förutom ändrade regler för jakt på till exempel älg och vildsvin föreslår man ändrade regler för jakt av ekorre, hermelin, morkulla, enkelbeckasin, snatterand, orre, tjäder, rapphöna med flera.

Jägareförbundet motiverar sitt förslag med att skinn och kött från ekorre är en resurs som bör tas till vara. Något som kan utnyttjas av enskilda jägare. Enligt Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson är målet att skapa så mycket jakt som möjligt för medlemmarna.

Men att börja jaga ekorre och hermelin för pälsens och köttets skull måste väl anses vara utan all rim och reson. En vuxen ekorre väger ungefär 300 gram!

Svenska Jägareförbundet är en intresseorganisation för jägare som varje år får cirka 50 miljoner kronor av Naturvårdsverket för att bedriva viltvård. Övriga föreningar som anser sig bedriva viltvård är LRF, Skogsägarföreningar och Naturskyddsföreningen men dessa får i princip inte en enda krona från Naturvårdsverket för att de ska bedriva viltvård.

Owe Nodmar

Karlskrona

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.