Debatt

Vi måste synliggöra de drabbade

SJUKDOM Artikeln publicerades

Riksförbundet HjärtLung har utnämnt november till lungmånaden. Runt om i Blekinge under november riktar våra lokala föreningar därför fokus på lungsjukdomar, diagnos, behandling och rehabilitering.

I Sverige lever cirka 500 000 människor med lungsjukdomen KOL, ­kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Mörkertalet är stort, endast en femtedel har fått en diagnos. På bilden testas om en person har KOL.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT
I Sverige lever cirka 500 000 människor med lungsjukdomen KOL, ­kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Mörkertalet är stort, endast en femtedel har fått en diagnos. På bilden testas om en person har KOL.

Temat för årets lungmånad är "Synliggör patienten". Under lungmånaden varje år uppmärksammar vi KOL lite extra, då det den 15 november är Världskoldagen. I Sverige lever cirka 500 000 människor med lungsjukdomen KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Mörkertalet är stort, endast en femtedel har fått en diagnos.

KOL är en av våra största, men samtidigt mest okända folksjukdomar. KOL leder till att man får svårt att andas, får andnöd även vid liten ansträngning, oftare får infektioner i luftvägarna, har pip och rosslingar i bröstet, oftare behöver hosta upp slem.

KOL angriper luftvägar och lungor långsamt och man blir gradvis sämre. En trappa blir ett berg att bestiga, en promenad blir ett maratonlopp. Sjukdomen påverkar även hjärta, muskler och skelett.

Rökning är den främsta orsaken till KOL men personer som varit utsatta för passiv rökning, luftföroreningar eller har haft svåra upprepade luftvägsinfektioner som barn har också lättare att utveckla sjukdomen. I Sverige har dödsfallen i KOL nästan fördubblats på tio år. Sjukdomen är nu den tredje vanligaste dödsorsaken och fler dör i KOL än i både bröstcancer och prostatacancer. Under 2016 dog över 2 800 människor i KOL i Sverige, tio gånger fler än i trafiken.

Vi vet att många lider i tysthet på grund av sjukdomen, men delvis också på grund av skamkänslor. Bristande kunskap om KOL kan bidra till att personer med symptom avstår från att söka utredning och vård. Vi måste tillsammans ta ett större ansvar för att uppmärksamma KOL och synliggöra den osynliga patienten.

Kerstin Haglö

Ordförande Länsföreningen Blekinge HjärtLung

Birgit Håkansson

EVO-lunga (eftervårdsombud) Länsföreningen Blekinge HjärtLung

Gunilla Ekelöf

Ordförande föreningen Karlskrona HjärtLung

Maj-Britt Olsson

Ordförande föreningen Ronneby HjärtLung

Anna-Lisa Tafvelin

Ordförande föreningen Karlshamn HjärtLun

Agneta Block

Ordförande föreningen Sölvesborg HjärtLung