Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Mimmi Karlsson-Bernfalk: Vi måste öka mångfalden i journalistiken

Hur ökar vi mångfalden i vår journalistik? Hur når vi dem som inte känner att de blir lyssnade på? Det är frågor som känns extra viktiga nu när vi går in i en valrörelse.
Mimmi Karlsson-BernfalkSkicka e-post
UTGIVARKRÖNIKA • Publicerad 2 februari 2018 • Uppdaterad 3 februari 2018
Mimmi Karlsson-Bernfalk
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Staffan Lindbom

Om åtta månader är det val. Hur väl rustade är mediehusen? Vilka frågor väntas dominera valrörelsen? Det var utgångspunkten för en debatt som Publicistklubben arrangerade i Karlskrona i tisdags. Jag var en av deltagarna i panelen, tillsammans med Sydöstrans chefredaktör Anders Nilsson, SVT Blekinges tillförordnade ansvariga utgivare Jenny  Lindeborg, P4 Blekinges kanalchef Peppe Alfiero och Liberala Nyhetsbyråns chef, statsvetaren Svend Dahl.

På BLT började vi diskutera upplägget för valbevakningen redan i början på november. Vi vill naturligtvis lyfta de frågor som är viktigast för våra läsare och har nog rätt klart för oss vilka satsningar vi ska göra. Men utmaningarna är många. En av de mer komplicerade lyfte Svend Dahl fram under debatten i tisdags – hur kan vi öka mångfalden i det journalistiska innehållet?

Annons

Han tog Gammalstorp i Sölvesborgs kommun som ett exempel. Där fick Sverigedemokraterna 27,66 procent av rösterna till kommunfullmäktige. Nästan lika mycket som Socialdemokraternas 29,39 procent. I valet till riksdagen fick SD till och med fler röster än S, med 30,85 mot 25,13 procent. Tycker väljarna i Gammalstorp att vi inom medierna lyckats spegla deras vardag, lyfta frågorna som är viktigast för dem? Har medierna visat respekt för valresultatet där?

Njae, jag är inte helt säker på att de upplever att vi lyckats fullt ut. Jag tycker tvärtom att det finns anledning för oss journalister att idka viss självkritik. Det har funnits stråk av elitism, till och med klassförakt, i hur medier bevakat eller inte bevakat vissa frågor, ämnen och också platser. Det tror jag har bidragit till att en del människor upplevt ett ökat utanförskap, otrygghet och en känsla av att vara både svikna och bortglömda.

Vi ser en oroväckande polarisering kring inte bara integration och migration, ämnen som många tror kommer att dominera valrörelsen, utan också stad kontra landsbygd, rika och fattiga, högutbildade kontra lågutbildade, yrkesverksamma och arbetslösa, för att bara skrapa på ytan. Vi behöver skildra detta mycket mer och mycket tydligare. Vi måste på allvar öka mångfalden i vår journalistik om vi ska lyckas belysa komplexiteten i dagens samhälle. En början är förstås att öka mångfalden på redaktionerna, olika bakgrunder bidrar till olika perspektiv, men det räcker inte. Vi måste fördjupa och bredda hela vårt förhållningssätt till uppdraget som våra läsare och vår publik gett oss och vi måste oftare ta oss längre ut i verkligheten än vad vi gör i dag.

Sist, för er som inte redan visste: Publicistklubben bildades 1874 och har tusentals medlemmar över hela landet. Organisationens främsta uppgift är att främja debatt och att värna tryck- och yttrandefrihet. Här i Blekinge gör Publicistklubben en nystart och siktar på ytterligare en debatt före sommaren.

Annons
Annons
Annons
Annons