Debatt

”Vi får inte glömma historien och varför EU bildades”

Debatt Artikeln publicerades
EU bildades ur ruinerna efter två världskrig. Därför är EU och de värden unionen står för så viktiga.
Foto: TT
EU bildades ur ruinerna efter två världskrig. Därför är EU och de värden unionen står för så viktiga.

Nu börjar det dra ihop dig ett val som svenskarna historiskt sätt inte varit väldigt intresserade av nämligen EU-valet.

Dock är det glädjande för en Europavän att se att vi blivit mer positiva till EU, senast var det Novus som i en undersökning här i mitten av april visade på att ”totalt 65 procent av svenskarna är i huvudsak för ett medlemskap”. Dock grumlas glädjen tyvärr av att det samtidigt verkar vara som att Sverigedemokraterna (SD) kan göra ett rekord-EU-val, ”I mätningen från Expressen/Demoskop får Sverigedemokraterna hela 19,3 procent”. Samtidigt som SD-väljarna är de mest negativa till EU.

Detta är självklart motsägelsefullt eftersom SD innan senaste valet var för ett svenskt utträde ur EU. Nu har man ändrat ståndpunkt och vill vara med och påverka inifrån eller mer korrekt kanske söndra inifrån tillsammans med andra nationalistiska partier i de strömningar som nu finns framförallt i Ungern, Polen, Italien och Spanien.

Vi får inte glömma historien och varför EU bildades. Enligt Riksdagens sida ”ett av syftena är att förhindra kapprustning mellan länderna som nyligen varit med om andra världskriget” eller ”Unionens övergripande mål är enligt fördraget om Europeiska unionen att främja freden, unionens värden (såsom frihet, demokrati och jämlikhet) och folkens välfärd”. Alltså krigströtta länder önskade något annat än det som den nationalistiska dårskapen ställde till med under första halvan av 1900-talet. Första världskriget lämnade efter sig 17 miljoner döda. Andra världskriget lämnade efter sig 50 miljoner döda. Nationalismens spår har alltid varit de samma. Samarbete, medmänsklighet och demokrati har alltid gett andra för människan bättre resultat!

Så gå nu och rösta för demokratin i EU-valet och inte på nationalismen!

Elrond

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.