Debatt

Vem blir nu barnets röst i Karlshamns kommun?

Debatt Artikeln publicerades
Det kan vara förödande för ett barn att vistas i en familj om det förekommer våld.
Foto: Gorm Kallestad
Det kan vara förödande för ett barn att vistas i en familj om det förekommer våld.

Fem socialsekreterare med lång erfarenhet känner inte längre stolthet i att arbeta i Karlshamns kommun och söker nya jobb. Hur tänker politiken?

Förvaltningschef pratar om integritetskränkningar för familjerna gällande de Lex Sarah som lämnats in rörande barn där socialsekreterare uppmanas att ta det lugnt i några dagar. Detta ställningstagande har han tydligen gjort med enhetschefer och politiken. Men vilka är ni? Nya politiker och nya enhetschefer? Har ni den rätta kompetensen? Thomas lyfter också att det inte är ekonomin som styr men detta arbetssätt att ta det lugnt med bedömningar rörande barnen började ju i samband med att ni fick skarp kritik från revisorerna för just ekonomin. Det är ju detta som lagstiftningen har säkrat: så att socialtjänsten ska kunna agera snabbt. Det kan vara förödande för barnen att vistas i sin familj om det förekommer våld. Barnet kan dessutom bli påverkat av de vuxna och det kan bli svårare utreda fallet vidare ju längre de stannar i familjen. Konsekvensen kan bli att barnet fortsätter att utsättas för våld och/eller bevittnar våld.

Att inte socialsekreterare blivit hörda i Lex Sarah utredningen känns väldigt märkligt. I SOSFS 2013:16 står bland annat "För att ta reda på vad som har hänt behöver utredaren i de flesta utredningar tala med den enskilde, den som har lämnat rapporten". Är det ytterligare ett sätt för ledningen på arbete och välfärd att sätta munkavel på sina socialsekreterare? Blev det en intern utredning där bara de liktänkande med ledningen får göra sin röst hörd?

Fem socialsekreterare med lång erfarenhet som inte längre känner stolthet att arbeta i Karlshamns kommun och söker nya jobb, hur tänker politiken? Hur många har redan slutat och kommer fler än dessa fem att söka andra jobb?

Ni behöver göra en djupare analys av detta och inte i er iver ifrågasätta socialsekreterares kunskap och kompetens eller barnens behov av omedelbart skydd.

Som skattebetalare har jag inget behov av en ledning på arbete och välfärd som sätter sina jobb främst, missköter ekonomin, inte skyddar kommunens invånare och behandlar socialsekreterare som mindre vetande. Det ska bli intressant att se vilka och var besparingarna på arbete och välfärd har gjorts. Och snälla politiker ni är valda av oss medborgare när kommer ni agera mot detta galenskap på arbete och välfärd? Eller ingår ni i klubben med inbördes beundran?

Kämpa socialsekreterare

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.