Debatt

Varför tiger politikerna om Hongkong?

Debatt Artikeln publicerades
”Vår nya utrikesminister, Ann Linde, har nu chansen att ge uttryck för vårt stöd till demonstranterna i Hongkong”, skriver Ronny Karlsson, Trummenäs.
Foto: Kin Cheung
”Vår nya utrikesminister, Ann Linde, har nu chansen att ge uttryck för vårt stöd till demonstranterna i Hongkong”, skriver Ronny Karlsson, Trummenäs.

Kampen för demokrati och frihet i Hongkong borde angå oss alla – inte minst våra politiker.

Trots en intensiv massmediabevakning av demonstrationer och polisbrutalitet är våra politiker tysta. Handlar det om rädsla för den mäktiga kommunistregimen eller ligger det annat(snöd ekonomisk vinning?) bakom bristen på agerande och engagemang? För demonstranterna i Hongkong är omvärldens tystnad frusterande.

”Ett land, två system” tillkom efter 1997 då britterna enligt avtal överlämnade Hongkong till Kina. Under minst 50 år framåt skulle Hongkong ha ett stort mått av självstyre, behålla marknadsekonomin samt fri-och rättigheterna. Det är uppenbart att den kinesiska diktaturen steg för steg vill montera ner självstyret i Hongkong. Är det rädslan för att demokratiska influenser ska spridas till Kina? Det mesta talar för det.

I vårens utrikesdeklaration från regeringen skulle demokratifrågor vara ett av tre prioriterade områden. Situationen i Hongkong handlar i allra högsta grad om demokrati. Vår nya utrikesminister, Ann Linde, har nu chansen att ge uttryck för vårt stöd till demonstranterna i Hongkong. Att den demokratiska världen ger sitt oförblommerade stöd till demokratirörelsen i Hongkong är en skyldighet. Diktaturen i Kina ska ständigt påminnas om att kränkningar av demokratin kommer att brännmärkas.

Ronny Karlsson, Trummenäs

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.