Debatt

Välfärden ska inte vara till salu

Debatt Artikeln publicerades
I vården har samhället dragit sig tillbaka och låtit marknadskrafter få fritt spelrum, skriver Olofströms nya kommunalråd Morgan Bengtsson (S).
Foto: Bo Åkesson
I vården har samhället dragit sig tillbaka och låtit marknadskrafter få fritt spelrum, skriver Olofströms nya kommunalråd Morgan Bengtsson (S).

Våra gemensamma skattepengar ska gå till att göra skolan, vården och omsorgen bättre. Välfärden är till för våra barn, elever och äldre – inte för att berika ägarna. I vårt starka samhälle går skattepengar till det som de är avsedda för och inte till obegränsade vinster för några få.

I dag gör många vinstdrivande friskolekoncerner vinst på att ha lägre lärartäthet, sämre löner och färre specialpedagoger. Flera skolor har gått i konkurs eller fått stänga efter misskötsel. Tusentals elever har plötsligt stått utan skola. Det är inte acceptabelt. Syftet med svensk skola ska aldrig vara vinst eller religiös påverkan.

I vården har samhället dragit sig tillbaka och låtit marknadskrafter få fritt spelrum. Tanken var att marknadslösningar skulle leda till ökad mångfald, minskade kostnader och att personalens villkor skulle förbättras. Decennier senare ser vi att mångfalden i vården hotas av ett fåtal stora koncerner. Vårdpersonalen tvingas ägna all mer tid åt administration och kostnaderna ökar i form av att vinstdrivande riskkapitalbolag skor sig på att hyra ut läkare och sjuksköterskor som bekostar alla skattebetalare minst dubbelt så mycket. Vården får ingen kontinuitet och det drabbar både patienter och den kvarvarande fasta personalen mycket negativt. Marknadslösningarna har lett till att vården splittras upp, koncentreras till välmående stadsdelar och att plånboken styr – inte patienternas behov, utan där man kan tjäna mest pengar.

På samma sätt har privat driven äldreomsorg lägre bemanning och otryggare anställningar för personalen. Det drabbar omsorgen om våra äldre.

Medborgarnas skattepengar ska användas till att förbättra och utveckla skolan, omsorgen och vården – inte till stora vinster. Därför vill vi sätta stopp för vinstjakten, nya privatiseringar och gräddfiler.

M, SD och övriga borgerliga partier ignorerar att en överväldigande majoritet av svenska folket vill begränsa vinsterna och slåss för välfärdskoncernernas rätt att göra stora vinster. Men för oss socialdemokrater är det självklart. Välfärden ska vara skattefinansierad och fördelas efter behov – inte efter köpkraft.

En välfärd som vi kan lita på och som inte är till salu. Det är en förutsättning för ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

Morgan Bengtsson (S), kommunalråd i Olofström

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.