Debatt

Våldtäktsrisken tas inte på allvar

TRYGGHET Artikeln publicerades

Återigen har en ensam kvinna nattetid våldtagits av flera män i Malmö. Detta är fjärde gången på kort tid som sådana våldtäkter äger rum där.

Fyra  våldtäkter har inträffat i Malmö på kort tid.
Foto: Heiko,Junge
Fyra våldtäkter har inträffat i Malmö på kort tid.

Återigen har biträdande områdespolischefen i Malmö, Mats Karlsson, gått ut och som råd sagt att kvinnorna inte ska förändra sitt beteende eller vanliga mönster utan i stället "rör er som vanligt".

Vid förra våldtäkten var det "en vanlig polisman i yttre tjänst" som varnade kvinnor just för att gå ut ensamma på vissa platser nattetid inför risken att annars bli antastade eller våldtagna. Denna varning tog dock polischefen Mats Karlsson omedelbart kraftigt avstånd från.

Det verkar endast vara de befordrade poliserna i den nya polisorganisationen (den som säger att polisen ska komma närmare folket) som har förstått det förträffliga med denna organisation. Allmänhet och "vanliga poliser" verkar tycka att den är helt kass.

Men visst, ju fler våldtäkter som äger rum desto större är ju möjligheten att någon privatperson kan göra iakttagelser och kanske även gripa någon av förövarna. Kanske är det detta som polischefen Karlssson hoppas på.

Otrygg