Debatt

Vågar vi tro att Sydostlänken blir av?

Debatt Artikeln publicerades
”För att kunna fortsätta att utvecklas och växa och våga investera i våra verksamheter vill vi se ytterligare garantier för att Sydostlänken verkligen blir av.”
Foto: Fredrik Sandberg/TT
”För att kunna fortsätta att utvecklas och växa och våga investera i våra verksamheter vill vi se ytterligare garantier för att Sydostlänken verkligen blir av.”

Som småföretagare är vi vana vid att löften sviks. Vi vågar därför fortfarande inte tro på att Sydostlänken verkligen blir av, som regeringen lovar.

Vi var många i hela Blekinge med omnejd som blev glada när regeringen förra året tillkännagav att bygget av Sydostlänken ska bli av. Efter en lång kamp av bland annat småföretagarna i regionen för att få till en fungerande infrastruktur är byggstarten nu satt till 2024.

Vi småföretagare har slagits för länken då vi vet hur viktig den är för hela regionen. Som företagare i Blekinge möter vi många invånare i hela regionen. Inte bara våra anställda och deras anhöriga, utan också våra kunder och andra människor som bor och verkar här. Vi vet i samtal med dem och när vi driver våra egna verksamheter att en väl sammanhållen infrastruktur är nödvändig för att utveckla regionen och för att bygden ska växa och utvecklas.

Precis som Volvo, som är beroende av effektiva transporter, behöver också vi småföretagare Sydostlänken för att effektivt kunna möta konkurrensen från övriga landet. Sydostlänken behövs också för alla de turister som varje år berikar vårt fina landskap. Ju lättare människor har att ta sig till och från Blekinge, desto lättare kommer det vara att bo här, att driva företag här och att finna sig tillrätta och bidra till samhället.

Men som småföretagare är vi tyvärr också luttrade när det gäller löften och garantier från myndigheter. Vi vet sedan länge att saker kan förändras längs vägen, fattade beslut kan skjutas upp, nya beslut kan köra över gamla beslut, och så vidare. Vi vågar därför fortfarande inte tro på att Sydostlänken verkligen blir av.

För att kunna fortsätta att utvecklas och växa och våga investera i våra verksamheter vill vi därför se ytterligare garantier för att Sydostlänken verkligen blir av. Vår fråga till ansvariga politiker och Trafikverket är därför: hur säkra kan vi vara på att Sydostlänken verkligen blir av? Tills dess att ni ger oss ytterligare garantier kommer vi att agera enligt devisen, ”vi tror det när vi ser det”.

Lasse Nilsson, ordförande Företagarna Karlshamn

Gertrud Weiselblad, ordförande Företagarna Karlskrona

Emily Palander, ordförande Företagarna Olofström

Annika Grünfeld, ordförande Företagarna Ronneby

Patrik Johansson, ordförande Företagarna Sölvesborg

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.