Debatt

USA viktigare än vår framtid?

NATO Artikeln publicerades

Moderata ungdomsförbundet vill att Nato placerar en militärbas i Blekinge. Jag vill rekommendera dem att läsa Aniara, Harry Martinsons rymdepos om vad som händer när “maktgalna ledare med kylskåpskalla hjärtan” får härja fritt.

Nato-ivrarnas skrämselpropaganda har fått regeringen att lägga oerhört stor del av våra skattepengar på försvaret.
Foto: Marit,Hommedal
Nato-ivrarnas skrämselpropaganda har fått regeringen att lägga oerhört stor del av våra skattepengar på försvaret.

De kan också titta på bilder från Hiroshima och från dagens krigsskådeplatser. De inser förhoppningsvis då att det de föreslår riskerar att förstöra deras framtid. Även om krig hårdast drabbar de fattiga så blir alla förlorare i krig.

Propaganda för anslutning till krigsorganisationen Nato har pågått sedan 2006. Först med nedrustning av försvaret för att hävda att vi behöver stöd utifrån. Sedan fick Nato-ivrarna stort stöd av USA och EU när de gick in i Ukraina och gav sitt stöd till den opposition som inte ville acceptera att det folkvalda parlamentet beslutat att söka ekonomiskt stöd från Ryssland i stället för från EU. Kaoset i Ukraina ledde till Rysslands annektering av Krim.

Att Nato byggt militärbaser i länderna runt Ryssland är naturligtvis en anledning till att Ryssland satsar mer på sin krigsmakt. Nato har ju varit inblandad i de flesta krigen i världen de senaste decennierna. Det har förstört livsbetingelserna för stora befolkningsgrupper som tvingats lämna allt och de som lyckats fly måste börja om från början i ett nytt land. Även de som levde ett välmående liv med hög standard.

Varför ska svenska folket stödja organisationer som vill använda det värsta vapen vi hittills har skådat? Kärnvapen som förstör inte bara nu levande varelser utan marken förstörs för generationer framåt. Vill MUF att det ska drabba Blekinge? Eller tror de att ett kärnvapenkrig mot Ryssland från baser i Sverige enbart skulle drabba ryska folket? Och av vilken anledning vill vi utsätta dem för detta lidande? Även om vi ogillar Putins kapitalistiska politik måste vi unna ryska folket att få leva i fred.

I USA skriver medierna om Natos planer på att föra nästa krig i Östersjön mot Ryssland. Strategin är att irritera Ryssland tills de gör ett misstag som kan föranleda ett Natoangrepp. Naturligtvis kommer vi alla som lever runt Östersjön att drabbas av ett sådant krig.

Jag antar att alla politiska ledare är väl medvetna om den Nato-planeringen. Därför är det väldigt cyniskt att stödja Nato  och öka flyktingströmmarna. Speciellt i en tid då många människor kommer att tvingas fly från sina länder på grund av  den pågående klimatförändringen.

Väldens ledare borde, om de vill slå vakt om en positiv framtid, enas kring åtgärder som lindrar klimatförändringen för att minska folks lidande. Även de med god ekonomi som kan köpa sig fri från det mesta kan skadas både fysiskt och ekonomiskt av naturkatastrofer.

Att låta svenska folket betala enorma summor  till krigsindustrin i USA som vägra medverka till att lindra kommande naturkatastrofer är mer är cyniskt. Nato-ivrarnas skrämselpropaganda har fått regeringen att lägga oerhört stor del av våra skattepengar på försvaret. Sjukvården krisar runt om i landet och hade behövt de resurserna liksom skolorna. Att tillgodose USA och deras behov är tydligen betydligt viktigare för Nato-anhängarna än att svenska folket ska kunna leva ett bra liv nu och i framtiden

Judith Skörsemo