Debatt

Tidningen ska ut till varje pris

UTGIVARKRÖNIKA Artikeln publicerades
Mimmi Karlsson-Bernfalk.
Foto: Staffan Lindbom
Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Tidningsproduktion består av en lång händelsekedja från reporterns uppdrag på fältet till den utburna tidningen i brevlådan eller brevinkastet. Varenda länk är direkt avgörande för att BLT ska nå ut till er läsare i tid på morgnarna.

Varje arbetsdag på Blekinge Läns Tidning inleds med ett kort chefsmöte och därefter ett morgonmöte för hela redaktionen. Där går vi igenom dagens tidning, med utgångspunkt på vilka nyheter vi ska följa upp, och planerar vilka uppdrag våra reportrar ska jobba med till nästa dag. Men de planerna läggs om ett antal gånger under dagen. Det kan vara nyhetstips som inte visar sig stämma, personer vi inte får tag i för intervjuer, eller att andra, viktigare nyheter kräver vårt engagemang.

Så här är det varje dag - och det är så här det måste vara när man jobbar i nyhetsströmmen. Läget förändras hela tiden. Våra digitala kanaler uppdateras fortlöpande och vi jobbar vi ända in i kaklet, ända fram till tryckstart, för att få med senaste nytt i den tryckta tidning som varje dag levereras till brevlådor och brevinkast och som också går att läsa som e-tidning.

Eftersom vi vill vara så aktuella som möjligt är tidsmarginalerna för den tryckta tidningen snäva. Det innebär att ingenting får klicka, ingenting som egentligen får gå fel. Men det kan det ju göra ändå. Så var det till exempel i söndags. Telia drabbades av ett stort serverfel som ledde till att omkring 1 000 kunder inte kunde använda sitt nätverk. Felet drabbade tyvärr också BLT. Vi kunde inte komma åt våra servrar och därmed kunde vi inte färdigställa våra tidningssidor.

I början på kvällen såg det rätt mörkt ut. Det var oklart när Telia skulle kunna avhjälpa felet. De som var i tjänst på centralredaktionen i Karlskrona kunde inte jobba alls, men åkte då till vår redaktion i Karlshamn där de åtminstone kunde arbeta hjälpligt. Dock utan att kunna skicka material till tryckeriet.

Först var beskedet att problemet skulle vara löst klockan 20.00. Sedan blev budet cirka 22.00. Då började vi på allvar att snickra på reservplaner. Kunde vi producera tidningen från någon av våra systertidningar i Kalmar, Växjö eller Kristianstad? Eller kunde vi hantera situationen på något annat sätt så att tidningen åtminstone skulle komma ut? Något annat vore ju otänkbart. Tidningen ska ut till varje pris.

Men om BLT ska nå ut till er läsare utan omfattande förseningar har tidsmarginalerna krympt till ett minimum om stora delar av tidningen kan färdigställas först efter 22. Tryckstarten för BLT klockan 01 är anpassad utifrån hur lång tid det tar att få ut tidningen till läsarna över hela spridningsområdet senast klockan 06, i ett komplicerat nät av bud som varje natt hämtar sina tidningsexemplar i tryckhallen i Karlskrona.

Nu var felet emellertid avhjälpt redan 20.30 och genom ett snabbt och skickligt lagarbete av samtliga medarbetare i tjänst kunde vi få tidningen färdig i tid. Vi blev inte ens försenade till tryckeriet. Men en kväll som denna påminner om hur viktig varje del av produktionskedjan faktiskt är.

Trevlig helg!