Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Tänd ett ljus för alla brottsoffer

När som helst. Var som helst. Vem som helst. Alla kan bli utsatta för ett brott och när det händer står vi inför en tuff utmaning i livet. Den 22 februari, är det den internationell brottsofferdagen.
STÖD • Publicerad 21 februari 2018
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Utsatthet, rädsla, chock och ångest är vanliga känslor som ofta är starka och svåra att hantera. Samtidigt kanske vi behöver ta tag i polisanmälan, begära skadestånd och gå igenom en rättsprocess. Få klarar det utan stöd och hjälp. Därför finns Brottsofferjouren. Vilka är vi?

Brottsofferjouren är en ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättighet att få det stöd som behövs för att hitta vägen tillbaka. Grunden i vårt arbete är FN:s konvention om mänskliga rättigheter, där alla människors lika värde och rättigheter slås fast.

Annons

Brottsofferjouren består av lokala jourer runt om i landet, ett nationellt kansli och en telefoncentral som är gratis att ringa till. Med hundratals ideellt utbildade medmänniskor stöder vi varje brottsoffer, vittne och anhörig som söker oss, genom att lyssna, ge stöd och goda råd.

Varje år blir det över hundratusen möten med människor som just där och då kanske inte har någon annan att vända sig till. Ofta blir detta vändpunkten för den brottsutsatte.

Tillsammans bygger vi ett tryggare samhälle. I en drömvärld där det inte finns våld, hot eller andra brott behövs förstås ingen brottsofferjour. Tyvärr känns den dagen långt borta. Varje dag får vi många bevis på detta. Vi ser hur brottsoffer som drabbats av exempelvis rån, misshandel, våldtäkt eller våld behöver hjälp och tid att bearbeta vad som hänt.

Ofta upplever den drabbade att han eller hon förlorat kontrollen över sitt liv – då behövs någon som lyssnar och bekräftar det man varit med om. Det kan bli ett samtal eller många. Stödpersonerna, som har avgett tystnadslöfte, kan ge den utsatte medmänskligt stöd och många praktiska råd. Det kan också vara skönt att få hjälp med myndighetskontakter och information om rätten till skadestånd och brottsskadeersättning.

Stödpersonen ger stöd genom hela rättsprocessen och utbildade vittnesstöd ger information och stöd i samband med rättegången. Brottet behöver inte vara polisanmält, stödet är gratis och den brottsutsatte kan vara anonym.

Varje gång ett brottsoffer får kraften tillbaka, har vi vunnit en seger.

Om du eller någon du känner råkat ut för ett brott, kan det vara en god idé att ta kontakt med oss. Vi erbjuder hjälp på 20 olika språk. Telefon 0200-212019.

Tänd ett ljus för alla brottsoffer i dag.

Brottsofferjouren Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons