Debatt

Sveket mot kvinnor måste få ett stopp

ENDOMETRIOS Artikeln publicerades

Inte nog med att våldtäktsmannen går fri i vårt land. Vi upplever även ett stort svek inom sjukvården som få vågar prata om.

Jag syftar då till kvinnor som lever med hormonella obalanser till den grad att deras vardag försvåras avsevärt.

Vi har alla fått lära oss att mensvärk är helt naturligt och allt som kommer runt mensen får vi leva med. Blir det för jobbigt blir vi hänvisade till värktabletter och syntetiska hormonella tillskott i form av p-piller, spiraler och p-stavar med mera. Dessa får man testa och se om de avhjälper.

Om du diagnostiseras med endometrios får du hormoner så att din mens stängs av helt. Att ha en fungerande menscykel är ju ett av våra hälsotecken. Infertilitet bör tas i beaktning att kroppen försöker säga oss något, vi är gjorda för att föröka oss. Men vi lever inte på ett sätt som optimerar det i dag.

Kära kvinnor, vi ska inte ha mensvärk, humörsvängningar, svullnad, klimakteriesvettningar, sköra slemhinnor, chokladsug eller blöda floder. Detta är symptom där din kropp skriker att något är i obalans inuti i din kropp. Detta problem finns kvar när man försöker döva bort det med hormoner eller värktabletter.

Jag har nu jobbat några år med kvinnor som inte lyckats få hjälp någon annanstans. Den moderna livsstilen innebär sämre kosthållning som leder till specifika näringsämnesbrister, mindre sömn så kroppen inte kan reparera sig själv, konstant aktivitet utan riktig vila så att hjärnan inte orkar utföra sina uppgifter och för lite/mycket motion.

Jag ber alla läkare att stanna upp och tänka efter hur ert arbete ser ut. Att ni inte har något annat att erbjuda dem än att testa olika hormonsammansättningar tills ni kanske hittar rätt. Det är som att laga bensintanken när det egentligen är motorn som har skurit. Ni måste någonstans känna en nyfikenhet angående varför vissa kvinnor får så grava problem och vissa inga alls? Ni måste känna ett intresse att själva fördjupa er i den forskning som faktiskt finns utanför den uppenbarligen kunskapsfattiga utbildning ni har fått.

Människor lider i onödan och det kostar samhället och företagen pengar. Familjer trasas sönder när kvinnan inte fungerar vissa dagar i månaden. Lösningen för dessa är inte antidepressiva, jag lovar er att det finns andra vägar att gå och yrken i samhället som faktiskt har kunskap om detta.

Kvinnor, läs på själva om den hjälp som finns att få. Jag var själv sängliggande under mensen av grava smärtor när jag var yngre. I dag kommer mensen utan att jag märker det. Jag blöder inte floder.

Ingen tjej eller kvinna ska behöva må så här dåligt när hjälpen finns! Men i stället går nu Läkemedelsverket in och förbjuder ett av de medel som fungerar allra bäst, så nu förvägras svenska kvinnor att kunna må bättre på naturlig väg till skillnad från kvinnor i resten av världen. Varför frågar jag mig?

Anna Baard-Blixt