Debatt

Snart får vi inte ens meta abborre i havet

Debatt Artikeln publicerades
”Problemet i Östersjön är skarv, säl och industrifisket och inte husbehovsfiske för human konsumtion,” skriver Bengt Johansson.
Foto: Hasse Holmberg / TT
”Problemet i Östersjön är skarv, säl och industrifisket och inte husbehovsfiske för human konsumtion,” skriver Bengt Johansson.

I en utredning från Hav och Vattenmyndigheten föreslås att nätfiske i skärgården förbjuds.

Husbehovsfisket är redan begränsat. Man får använda max 180 meter nät och man får inte sälja fisken som fångas.

Det märks tydligt att det är lobbyister med egen agenda som bestämmer och inte de som verkligen vet hur våra resurser i havet ska förvaltas.

Problemet i Östersjön är skarv, säl och industrifisket och inte husbehovsfiske för human konsumtion.

Den glädje och rekreation som många upplever en solig sommarmorgon när man drar sina flundregarn har väldigt liten påverkan på populationen av fisk i skärgården i jämförelse med till exempel skarvens härjningar.

Under mina 16 år som yrkesfiskare med den lilla fiskebåten ELIN KN5 från Ronneby försörjde jag mig och min familj på fiske efter torsk i Östersjön och sjötunga i Kattegatt och Nordsjön.

En modern industrifisketrålare fiskar upp lika många ton fisk på mindre än 4 dygn som jag gjorde på 16 år, det är detta tillsammans med säl och skarv som är problemen i Östersjön i dag och inte nätfiske i skärgården.

Om utvecklingen på Hav och Vattenmyndigheten fortsätter som hitintills får vi väl snart inte meta abbore heller, fisken riskerar ju att sticka sig på kroken.

Bengt Johansson

ordförande i Sverigedemokratern Ronneby

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.