Debatt

Sluta diskriminera EU-migranterna

Ulf Sundkvist pastor i Pingstkyrkan och ordförande i kyrkornas aktionsgrupp för EU-migranter Martin Rosengren samordnare för härberget i Lyckeby ,
Foto:Emil Langvad/TT

I vår enfald trodde vi att det skulle vara enkelt att anställa en EU-migrant. De är ju också medborgare i EU som stoltserar med fri rörlighet av varor och tjänster, men också av människor.

Vi tänkte också att det måste vara bättre med ett ”riktigt jobb” än en slant i koppen? Lön för arbete inte efter förmåga att väcka medlidande. Så tänkte vi och gjorde ett försök.

Till vår förvåning stötte vi på det ena problemet efter det andra. Den enda banken som var villig att öppna ett bankkonto för en EU-migrant var Swedbank, men det funkade inte. De har ju ingen kontanthantering längre. Så om lönen betalas in där, sitter pengarna fast för en person som saknar kort och mobilt bank-ID. Dessutom ville ingen bank erbjuda korttjänster. Snacka om strukturell diskriminering.

På Arbetsförmedlingen frågade man vad det skulle kunna vara för jobb en EU-migrant kan få. I stället för att serva snabbt och ge information om hur ett så kallat samordningsnummer kan fås hänvisade man till Skatteverket, som i sin tur inte vill lämna ut ett sådant om inte ett anställningsbevis fanns. Men vem vill anställa en person som inte har personnummer? Det blir exempelvis svårt att försäkra vederbörande.

Nu löste sig detta med hjälp av ett avsiktsbrev som vår EU-migrant fick med sig till skattekontoret. Och med ett samordningsnummer kunde våra papper ordnas. Men det tog två månader, fast det borde ha gått på en dag.

Så om vi vill lösa frågan om tiggeriet och den provocerande fattigdomen måste vi lösa detta bättre och enklare. Bankerna måste lagstiftningsvägen tvingas bistå med bankkonton och kontanthantering som inte kostar skjortan. Dessutom borde Skatteverket kunna bistå med samordningsnummer utan krav på ordnat jobb. Det borde även gå att ordna enkla förutsättningar för eget företagande så att den som tigger i stället kan arbeta, betala svensk skatt och bidra till utvecklingen.

Om vi löser dessa frågor kan vi påverka EU och får bort tiggeriet från gatorna. Frågan är bara om den politiska viljan finns?

För att samtal om detta har vi bjudit in Magnus Manhammar, arbetarekommunens ordförande tillika riksdagsledamot, till härberget för att på plats och ställe se om vi kan hitta nya lösningar. Vi tänkte också att alla som vill kan få se vad vi gjort med de 85 000 kronor som kyrkorna fick i verksamhetsbidrag till härberget samt naturligtvis ge en möjlighet att möta vanliga EU-migranter. Vid öppet hus på härbärget tisdagen den 21 mars blir det soppa, samtal och goda mänskliga möten med hopp om förändring också för de allra fattigaste i Europa.