Debatt

Sista gången jag reste med Öresundstågen

S O Pilthammar ,
Foto:Staffan Lindbom

Det som var så bra går inte att lita på längre. Så sorgligt att konstatera att Öresundstågen som på ett enkelt, billigt och lätt sätt tog oss till Kastrup, har havererat.

Så glad man var när man slapp parkera på Hyllie och Svågertorp där jag inte kan räkna gångerna tanklåset bröts upp och bilen blev slangad.

Jag har nyttjat Öresundstrafiken ett tiotal gånger årligen, men nu är det stopp. Förra året fick vi ta taxi akut vid två tillfällen och var försenade nästan varje gång, alltid var det något som krånglade.

Nu den 24 februari var det dags igen. Jag skulle i väg från Kastrup tidigt lördag morgon den 25 februari så för säkerhets skull tänkte vi åka vi ner dagen innan och övernatta på hotell.

Tåget ska gå från Bromölla klockan 13.03 men på grund av problem någonstans kom vi inte i väg förrän nästan 13.30. Komna till Kristianstad blev förseningen ännu större eftersom tågseten inte kunde kopplas ihop på grund av snö och kyla. Tydligen ett obekant fenomen.

Hur som, sent omsider bar det i väg men tyvärr fick vi strax före Eslöv reda på att den staden var slutstation för detta tåg eftersom det skett en olycka igen.

Men som vi blev upplysta, det kommer bussar som tar oss till Malmö central.

Ett antal hundra som vi var ombord blir avlämpade och stående på perrongen i kyla och blåst i slutet på februari utan lämpliga kläder. Inga bussar syntes till, taxi visar sig inte, inga besked. Rykten går, taxi ska komma, bussar ska komma... pågatåg!

Inget händer. Efter en och en halv timme kommer en buss.

Information för h-e!!!

Ett amerikanskt par vi pratade med missade sitt flyg, tre holländare likaså. En svensk dam som pendlade påstod att det är likadant varje vecka. Ibland många gånger om dagen.

Efter nästan två timmars väntan i kyla och blåst, asandes med tunga resväskor fram och tillbaka, upp och ner via trapporna efter det att ryktet gick om att nu skulle det gå ett tåg från det spåret till att nu skulle bussarna komma, så kom det äntligen ett pågatåg som snabbt blev fyllt. Folk låg i stort sett på varandra, överfullt, men det tog oss i alla fall till en knökafullt Malmö central för ytterligare väntan eftersom det ju hade skett en olycka med tillhörande förseningar.

Efter många om och men var vi äntligen framme på Hilton strax efter 18.00, mer än tre timmar försenade.

Om jag inte sköter det jag är satt att sköta får jag en varning och därefter avsked om jag inte bättrar mig.

Ilskan och frustrationen min är stor, när viktiga samhällsfunktioner fallerar är det för långt gånget. När likgiltigheten över det som sker sedan får råda är det skandal. Ingen bryr sig, man rycker på axlarna och skiter i vilket.

Jag är vänligt sinnad och lagd men nu måste huvuden börja rulla.

I och med att jag köper biljetten har jag hållit min del av ett avtal och jag förutsätter att de ska hålla sin del.

De struntar i vilket, tar mina pengar och bryr sig inte vidare, de kommer inte ens med information till mig, varken på svenska eller utrikiska.

Är inte detta vad man kallar för stöld? Eller osant intygande? Egenmäktigt förfarande? Nonchalans?