Debatt

Så vad ska bort, S?

Debatt Artikeln publicerades
Flera av Försvarsberedningens förslag riskerar nu med Socialdemokraternas och försvarsminister Peter Hultqvists (S) sänkta ambition att hamna i papperskorgen
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Flera av Försvarsberedningens förslag riskerar nu med Socialdemokraternas och försvarsminister Peter Hultqvists (S) sänkta ambition att hamna i papperskorgen

Finns det ingen finansiering går det heller inte att genomföra de kloka förslag som lagts fram för att stärka Sveriges försvar och säkerhet i en osäker tid.

Moderaterna har valt att inte skriva under Försvarsberedningens slutrapport. Det beslutet togs efter att Socialdemokraterna inte varit beredda att ta ansvar och ställa sig bakom den ekonomiska ramen på 1,5 procent av BNP till försvaret år 2025. Beredningen har i bred enighet under två års tid arbetat efter den målsättningen. Finns det ingen finansiering går det heller inte att genomföra de kloka förslag som lagts fram för att stärka Sveriges försvar och säkerhet i en osäker tid. Den som inte vill betala måste besvara frågan om vad som ska bort.

Försvarsberedningen är en parlamentariskt sammansatt grupp med representanter från alla riksdagspartier som tar fram underlag inför kommande försvarsbeslut. I december 2017 presenterades en första delrapport med fokus på totalförsvar och civilt försvar. Slutrapporten med den säkerhetspolitiska analysen och konkreta förslag för att stärka det militära försvaret lämnades den 14 maj 2019.

De förslag och den ekonomiska ram som Försvarsberedningen angett skulle om de genomförs innebära en betydande stärkt svensk försvarsförmåga. I rapporten föreslås bland annat ytterligare en armébrigad, utökat artilleri, halvtidsmodifiering av Visbykorvetterna och ytterligare en ubåt samt att behålla ett flertal av dagens Jas Gripen längre än planerat. Dessutom finns förslag på att över tid utöka antalet grundutbildade från dagens 4 000 till 8 000 och dessutom stärka logistik- och stödfunktioner.

Flera av dessa förslag riskerar nu med Socialdemokraternas och försvarsminister Peter Hultqvists (S) sänkta ambition att hamna i papperskorgen. Att Sverigedemokraterna, som säger sig värna ett starkt försvar, ställer sig bakom Försvarsberedningens rapport trots bristande ekonomiska förutsättningar ter sig även i sammanhanget mycket märkligt.

Försvarsmakten har vid flera tillfällen varnat för att svenskt försvar kommer att tappa i förmåga om inte mer resurser tillförs. Detta skulle vara direkt farligt givet vårt säkerhetsläge. Det krävs långsiktighet. Moderaterna tillsammans med Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna har därför förbundit sig att verka för att Försvarsberedningens förslag och ekonomiska ram realiseras genom ett försvarsbeslut år 2020. Moderaterna står bakom analysen och just därför kan vi som parti inte medverka till en urholkning redan från början.

Beatrice Ask, Ledamot Försvarsberedningen (M)

Karin Enström, Ledamot Försvarsberedningen (M)

Hans Wallmark, Ledamot Försvarsberedningen (M)

Annicka Engblom, riksdagsledamot Blekinge och ersättare Försvarsutskottet (M)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.