Debatt

S: ”Wendt (M) nonchalerar beslutet i regionstyrelsen”

Debatt Artikeln publicerades
Regionstyrelsen beslutade enligt Socialdemokraternas förslag om 1 miljon kr till två folkhälsolyft men än har inget hänt. Förlorarna är främst våra äldre, menar Christina Mattisson (S).
Regionstyrelsen beslutade enligt Socialdemokraternas förslag om 1 miljon kr till två folkhälsolyft men än har inget hänt. Förlorarna är främst våra äldre, menar Christina Mattisson (S).

Trots att det finns 1 miljon kr att fördela har varken idrottsföreningar, pensionärsorganisationer eller kulturföreningar kunnat starta några aktiviteter. Den styrande minoriteten i Region Blekinge, med moderaterna i spetsen, vill inte ens ge besked om när beslutade folkhälsoaktiviteter kan komma igång.

God folkhälsa är ett ansvar för samhället i vid mening och samtliga samhällsaktörer bör inse sitt ansvar. Så skrev Kommissionen för jämlik hälsa i Blekinge i sin slutrapport. Blekingekommissionen var ett initiativ av den rödgröna majoriteten i Landstinget Blekinge och uppdraget var att föreslå insatser som kan minska hälsoklyftorna.

Blekingekommissionen rekommenderade bland annat en omfattande satsning på äldres hälsa, som ett sätt att också bryta den isolering många hamnar i. I valrörelsen lovade vi att göra en sådan satsning och avsatte också pengar för det i vårt förslag till budget för Region Blekinge.

Vi satsade en halv miljon kr till ett folkhälsolyft vi kallar ”Äldres hälsa – hela livet”. Vi tycker det behövs fler möjligheter till fysisk aktivitet och gemenskap för våra äldre, vilket i sin tur skapar ökad livskvalitet. Och vi är övertygade om att samverkan mellan idrottsföreningar och pensionärsorganisationer bidrar till fler friska år i livet.

Lika mycket, en halv miljon kr, satsades på ett folkhälsolyft med särskild inriktning på ”Jämlik hälsa – kultur”. Undersökningar visar att det finns ett samband mellan kultur och hälsa. Kultur fungerar som en friskvårdsfaktor och betyder mycket för välbefinnandet. Ett lyft med fokus på kultur och hälsa är viktigt i det regionala folkhälsoarbetet.

Det blev ett nej till våra förslag på fullmäktigemötet i november förra året. Men allianspartierna styr i minoritet, och när vi tog upp våra förslag igen i regionstyrelsen i februari blev det tvärtom. Den nya regionstyrelsen beslutade enligt vårt förslag om 1 miljon kr till två folkhälsolyft.

Nu har det gått tre månader sedan beslutet fattades och det nya styret i Region Blekinge har ännu inte gjort någonting för att verkställa det. Inte heller på regionfullmäktige den 8 maj ville alliansledaren Alexander Wendt ge svar på våra frågor om när de beslutade folkhälsoinsatser kommer igång.

Det är upprörande att regionstyrelsens ordförande Alexander Wendt (M) nonchalerar beslutet i regionstyrelsen. Det är stötande att det nya styret låter ideellt engagerade i länets idrotts-, kultur- och pensionärsorganisationer fortsätta vänta. Förlorarna är främst våra äldre och det är djupt beklagligt.

Det är nödvändigt med en bred ansats i arbetet med folkhälsan och här måste Region Blekinge både kunna stödja och samspela. Men då krävs det också en regionledning som vill samverka, och visar det i handling. Inte en regionledning som obstruerar eller drar fattade beslut i långbänk.

Christina Mattisson (S), gruppledare och regionråd

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.